Boskalis eerste klant voor golfcompensatieplatform Barge Master

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De Schiedamse start-up Barge Master heeft een bestelling gekregen van Boskalis voor zijn golfcompensatieplatform – ook Barge Master geheten. Boskalis gaat het systeem volgend jaar gebruiken bij de aanleg van een permanente brug tussen een nieuw te bouwen compressorplatform en het bestaande gasproductieplatform bij het Filipijnse Malampaya-gasveld. Het Barge Master-systeem moet ervoor zorgen dat de brug veilig omhoog kan worden getakeld vanaf de Ndeavor-aanleverboot naar twee tijdelijke liftinstallaties.

Barge Master lanceerde eind vorig jaar zijn oplossing om golfslag te compenseren. Bevoorradingsschepen voor bijvoorbeeld boorplatforms hebben daar vaak mee te kampen. Verdraaiingen van een paar graden resulteert bij de top van de laadkraan in slingeringen van vier tot vijf meter. Behalve dat het daardoor lastig is om de lading op de goede plek neer te zetten, ontstaan er ook gevaarlijke situaties voor het personeel.

De hydraulisch gestuurde oplossing van Barge Master kan 95 procent van de deining compenseren waardoor de last nog maar een paar centimeter schommelt. Golven tot een meter of vier vormen geen bedreiging meer. Hoe werkt het? Er zijn zes vrijheidsgraden die moeten worden gecompenseerd. Door het platform bijvoorbeeld te verankeren aan het booreiland vallen er drie weg: de lineaire bewegingen in het horizontale vlak en de rotatie om de z-as. De verstoringen in de andere drie richtingen vangt de Barge Master op met drie hydraulische actuatoren van Bosch Rexroth. Met motion reference units bepaalt het systeem de grootte en de richting van de afwijking. Dat wordt vertaald naar een tegenbeweging die de cilinders overbrengen op het witte driehoekige platform waarop de kraan of de last ligt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.