Bosch verliest meer dan een miljard

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is Bosch in de rode cijfers beland. De Duitse multinational heeft 2009 afgesloten met een tekort dat ligt tussen 3 en 4 procent van de inkomsten. Volgens voorlopige cijfers heeft het concern het afgelopen jaar 38 miljard euro omgezet, 16 procent minder dan in 2008. Daarmee komt het verlies uit op 1,1 tot 1,5 miljard euro.

Belangrijke oorzaak voor de slechte resultaten is de economische crisis en dan met name de sterke terugloop in autoverkoop en -productie. Bosch is ‘s werelds grootste toeleverancier aan de auto-industrie. Het bedrijf zag de omzet van zijn Automotive Technology-sector het afgelopen jaar met 18 procent kelderen naar 21,7 miljard euro. Door aanhoudend moeilijke omstandigheden in de mechanische engineering zakten de inkomsten bij de Industrial Technology-tak 24 procent in tot 5,1 miljard. De divisie Consumer Goods and Building Technology haalde met een omzet van 11,3 miljard ’slechts‘ 5 procent minder binnen dan in 2008.

Ook dit jaar wordt moeilijk, verwacht Bosch, ondanks duidelijke tekenen van herstel in onder meer de automotivemarkt. ’Break-even is ons doel voor 2010‘, aldus topman Franz Fehrenbach.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.