Bosch scoorde al 4 miljard omzet met Smart Industry

Alexander Pil
13 april 2021

Sinds 2011 heeft Bosch met Industrie 4.0 meer dan vier miljard euro aan omzet gedraaid. Vorig jaar alleen al kwam de teller al boven de 700 miljoen euro. Meer dan 120 duizend machines en 250 duizend apparaten in Bosch-fabrieken zijn over de hele wereld met elkaar verbonden. ‘We zagen al vroeg het potentieel van Industrie 4.0 en zijn pioniers op dit gebied. Nu plukken we daarvan de vruchten’, aldus Rolf Najork, verantwoordelijke voor industriële technologie bij Bosch.

Foto: Bosch

Industrie 4.0 wordt volwassen. Wat in 2011 op de Hannover Messe begon als een ‘baanbrekend Duits project’ wint nu wereldwijd steeds meer aan populariteit. Het doel is dat geconnecteerde productie zichzelf automatisch optimaliseert, zodat het rendabel wordt om producten op maat te produceren in kleine batches, zelfs als het om slechts één stuk gaat.

Ook in de eigen fabrieken van Bosch loont het gebruik van Industrie 4.0. Bosch bundelt intelligente software voor productiecontrole, monitoring en logistieke planning in zijn eigen productieplatform. Dit maakt verbinding met een grotere database die taken zoals AI-analyses voor foutopsporing vereenvoudigt en verbetert. De uitrol van het nieuwe Bosch-platform voor productie en logistiek gaat eind 2021 van start. ‘We bieden onze circa 240 fabrieken een gestandaardiseerde Industrie 4.0-toolbox, die naar behoefte kan worden uitgebreid en ingezet’, zegt Najork. Volgens Bosch zal het hiermee in de komende vijf jaar bijna een miljard euro kunnen besparen, na een investering van ongeveer 400 miljoen euro.