Bosch Rexroth ziet lichte stijging ondanks zwakke markt

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Bosch Rexroth is het afgelopen boekjaar opnieuw gegroeid en heeft een omzet bereikt van 6,5 miljard euro. Dat is een nieuw record voor het bedrijf. Daarmee weerstond de toeleverancier voor de machine- en installatiebouw de teruggang in de Chinese markt en de recessie in Europa. ’De wereldwijde markt voor machinebouw heeft na twee jaren van stormachtig herstel in 2010 en 2011 vooral in de tweede helft van 2012 duidelijk aan dynamiek ingeboet‘, zegt Karl Tragl, algemeen directeur van Bosch Rexroth. Het bedrijf verwacht dat 2013 een moeilijk jaar wordt. ’De langetermijngroeitrend blijft echter intact‘, benadrukt Tragl.

Na een goed eerste kwartaal verslechterde het investeringsklimaat in de loop van 2012 wereldwijd merkbaar. Bosch verwacht dat die trend aanhoudt tot medio dit jaar. Dat zal de machine- en installatiebouw verder onder druk zetten. Net als iedereen in de branche heeft ook Bosch Rexroth vooral last van de afnemende dynamiek in China. De vraag naar bouwmachines bijvoorbeeld liep daar circa 40 procent terug. ’Tijdens de crisis van 2008 en 2009 was het vooral China dat de markt voor investeringsgoederen ondersteunde. Vorig jaar hebben de VS die rol overgenomen‘, verklaarde Tragl. ’Als een wereldwijd opererend bedrijf dat in alle belangrijke markten is vertegenwoordigd, konden we deze vraagverschuiving volgen en hebben daardoor, ondanks de moeilijke markt, een recordomzet weten te bereiken.‘

Tegelijkertijd zijn veel Europese landen nog dieper in de recessie geraakt. Tragl: ’Terwijl we voor China uitgaan van een tijdelijke teruggang, zien we in Europa ook structurele problemen die de marktontwikkeling belemmeren.‘ Vanaf medio 2012 liep de orderontvangst duidelijk terug, wat tot diep in het lopende jaar gevolgen zal hebben voor de capaciteitsbezetting, denkt Bosch Rexroth. De lagere capaciteitsbezetting wordt in een aantal fabrieken momenteel opgevangen met maatregelen zoals arbeidstijdverkorting.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.