Bosch Rexroth versterkt fabrieksautomatisering met overname Elmo

René Raaijmakers
12 september 2022

Met de overname van Elmo Motion Control krijgt Bosch Rexroth de beschikking over een portfolio motion control- en besturingstechnologie met een sterke nadruk op miniaturisering en decentrale servoaandrijvingen. Het is een strategische aanvulling op Rexroths aanbod op het gebied van fabrieksautomatisering en vooral voor de aandrijfactiviteiten in de high-end instrument- en machinemarkt.

Elmo zet zijn producten met name af in markten voor semicon-equipment, robotica en medische apparatuur. Decentraal aandrijven is een van de specialiteiten van het Israëlische bedrijf. Een voorbeeld zijn de 23 miniatuur servoaandrijvingen die het leverde voor een humanoïde robot voor het Russische Roscosmos State Corporation, een van de weinige cases die vermeld staan op zijn website.

Bosch Rexroth zegt dat Elmo met zijn compacte aandrijvingen gaat helpen om de fabriek van de toekomst sneller te realiseren. ‘De technologie van Elmo stelt ons in staat om aandrijvingen ter grootte van een smartphone te integreren in robots of autonome transportvoertuigen’, aldus Thomas Fechner, hoofd van de business automatisering en elektrificatieoplossingen bij Bosch Rexroth. Fechner noemt met name autonome transportvoertuigen, servicerobots en decentrale aandrijvingen in machines. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Dit is vooral een strategische technologieovername. Anders hadden de Duitsers een bedrijf met slechts 330 medewerkers nooit op de radar gekregen. Bosch Rexroth heeft zelf ruim 31 duizend medewerkers en behaalde vorig jaar een omzet van 6,2 miljard euro. Naast fabrieksautomatisering richt Rexroth zich op industriële hydrauliek en hydraulische en elektrische besturingen voor zware werktuigen.

Elmo werd in 1988 opgericht door Haim Monhait en is gevestigd in het Israëlische Petach Tikva, nabij Tel Aviv. Naast de hoofdvestiging heeft de onderneming ook een assemblagefabriek in Polen. Elmo blijft een Israëlische entiteit.