Bosch Rexroth op groeipad

Alexander Pil
4 april 2022

Bosch Rexroth heeft het boekjaar 2021 succesvol afgesloten ondanks de aanhoudend moeilijke condities. De orderintake steeg met 44 procent tot een recordwaarde van 7,5 miljard euro en zorgt voor verdere groei. De omzet steeg met 20 procent tot 6,2 miljard euro. Dit brengt het bedrijf in het tweede pandemiejaar terug op het niveau van voor de crisis.

Bron: Bosch Rexroth

‘We hebben een succesvol jaar 2021 achter de rug’, stelt Rolf Najork, ceo van Bosch Rexroth. ‘Ondanks de pandemie en de economische uitdagingen zijn we erin geslaagd de verkoop te verhogen, onze klanten betrouwbaar te leveren en hun tevredenheid verder te vergroten. We hebben een nieuw hoogtepunt bereikt met inkomende orders. We zijn duidelijk op een groeipad.’

Bosch Rexroth investeerde 344 miljoen euro in r&d, een stijging van 5,8 procent. De speerpunten waren de elektrificatie van mobiele machines, fabrieksautomatisering, het portfolio op basis van het Ctrlx Automation-platform en geïntegreerde assystemen op het gebied van industriële hydrauliek.

Met zo’n 180 miljoen euro gaf het bedrijf 78,2 procent meer uit aan zijn internationale productienetwerk dan in het voorgaande jaar. De investeringen waren vooral gericht op het optimaliseren, uitbreiden en vernieuwen van de productiecapaciteiten in Duitsland, Turkije, China en Italië. De planning voor de middellange termijn omvat nog steeds aanzienlijke investeringen in productie en logistiek.

‘We zijn over het algemeen optimistisch en verwachten een verdere aanzienlijke omzetgroei – maar vanwege de wereldwijde impact zijn de oorlog in Oekraïne en de nog steeds aanhoudende coronapandemie duidelijk factoren van onzekerheid’, zegt Najork. Bosch Rexroth blijft zich daarom continu aanpassen aan de condities. Concreet wordt bijvoorbeeld de vraagontwikkeling nauw afgestemd met klanten en leveranciers. Om leveringen zeker te stellen, maakt het bedrijf waar nodig langetermijnafspraken en zet het tweede bevoorradingsbronnen op om lokale inkoop mogelijk te maken. Gespecialiseerde teams beoordelen continu leveringsrisico’s en nemen preventieve maatregelen. Dit geldt ook voor de wereldwijde transportnetwerken.