Bosch Rexroth breidt uit in cobotica

Alexander Pil
25 maart 2022

Bosch Rexroth investeert in fabrieksautomatisering. Het bedrijf is van plan het meerderheidsbelang te verwerven in Kassow Robots. Dat bedrijf uit Kopenhagen ontwikkelt en produceert collaboratieve robots voor industriële toepassingen. De transactie is officieel nog onderhevig aan goedkeuring door de mededingingsautoriteiten.

Kassow-cobots hebben een laadvermogen tot 18 kg.

‘Collaboratieve industriële robots zijn een andere belangrijke bouwsteen voor de fabriek van de toekomst’, zegt Marc Wucherer van Bosch Rexroths bestuursraad. De lichtgewicht robots van Kassow kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in de industriële productie. ‘De cobots hebben een hoog laadvermogen en een groot bereik en kunnen in de kleinste ruimtes worden gebruikt: met zeven assen kan een Kassow-cobot items als een arm om hoeken grijpen.’

De komende jaren groeit de markt voor cobots naar verwachting met 15 tot 20 procent per jaar. ‘We willen profiteren van dit potentieel en ons portfolio uitbreiden met collaboratieve robots van Kassow. Dit zal met name onze klanten in de consumentengoederen- en mobiliteitsindustrie ten goede komen, waaronder de productie van batterijen en in de productie van halfgeleiders’, aldus Wucherer.

Sinds de start van de verkoop van de eerste twee cobotmodellen in 2019, is het productassortiment van Kassow uitgegroeid tot vijf collaboratieve robotvarianten. Deze bieden een bereik van 850 tot 1800 millimeter, een laadvermogen van 5 tot 18 kilogram en kunnen gewrichtssnelheden tot 225 graden per seconde bereiken. Alle modellen hebben zeven assen en zijn eenvoudig te programmeren en te bedienen. De software biedt een modulair platform dat eenvoudige integratie van randapparatuur zoals grijpers, visionsystemen of andere functionaliteiten mogelijk maakt.