Bosch investeert miljarden in klimaatneutrale technologie

Alexander Pil
10 mei 2022

In het boekjaar 2021 realiseerde Bosch ondanks moeilijke omstandigheden een aanzienlijke omzet- en winststijging. De omzet van het technologie- en servicebedrijf steeg met 10,1 procent tot 78,7 miljard euro en het bedrijfsresultaat voor rente en belastingen (de operationele EBIT) steeg met ruim de helft tot 3,2 miljard euro. De operationele EBIT-marge steeg tot ongeveer 4 procent, tegenover 2,8 procent in het voorgaande jaar. ‘Het succesvolle boekjaar 2021 geeft ons het vertrouwen dat we ook de uitdagingen van het lopende jaar het hoofd zullen kunnen bieden’, aldus Stefan Hartung, bestuursvoorzitter van Robert Bosch.

De oorlog in Oekraïne met al zijn gevolgen is een van de grote onzekerheden. Volgens Hartung illustreert de huidige situatie dat politici en de samenleving dringend moeten ingrijpen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. ‘Hiervoor moeten ze daadkrachtig aan de slag gaan met de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen. Daarom blijft de Bosch Groep zich consequent inspannen om het klimaat te beschermen, ondanks het uitdagende economische klimaat’, zegt Hartung. De Bosch-voorzitter kondigde in dit kader investeringen aan in klimaatneutrale technologie zoals elektrificatie en waterstof voor een bedrag van drie miljard euro over drie jaar.

Volgens Hartung zal de oorlog op korte termijn een rem zetten op de daling van de CO2-emissie, maar op lange termijn, vooral in Europa, tot een versnelde technologische transformatie leiden. ‘Deze situatie kan politici motiveren tot meer vastberadenheid – bijvoorbeeld bij het stimuleren van energiezuinige bouwrenovaties, maar ook bij het bewerkstelligen van een grootschalige uitbreiding van de regeneratieve energieopwekking’, denkt Hartung. Hij vindt dat elektrificatie de snelste weg is naar een klimaatneutraal leven, natuurlijk op voorwaarde dat er groene stroom wordt gebruikt. Daartoe stimuleert Bosch duurzame mobiliteit: in 2021 steeg het ordervolume voor elektrische mobiliteit bij Bosch voor het eerst boven tien miljard euro.

Hartung benadrukte echter dat er ook waterstof wordt gebruikt. ‘Het industriebeleid zou tot taak moeten hebben alle economische sectoren voor te bereiden op het gebruik van waterstof’, meent hij. ‘Op elektriciteit gebaseerde oplossingen hebben topprioriteit, maar ook op waterstof gebaseerde oplossingen moeten aan kracht winnen. Beide zijn nodig – voor een duurzaam leven op onze planeet.’

Tegelijkertijd kondigde de Bosch-voorzitter investeringen aan in de digitalisering van het bedrijf voor een bijkomend bedrag van tien miljard euro over de volgende drie jaar. ‘Digitalisering kan met name ook een bijdrage leveren aan duurzaamheid – en onze oplossingen beginnen vanuit die overtuiging’, zegt Hartung. Voorbeelden uit het Bosch-productfortfolio zijn de Smart Home-energiemanager en het energieplatform voor gedigitaliseerde industriële productie.