Bosch investeert miljarden in klimaatneutrale technologie

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

In het boekjaar 2021 realiseerde Bosch ondanks moeilijke omstandigheden een aanzienlijke omzet- en winststijging. De omzet van het technologie- en servicebedrijf steeg met 10,1 procent tot 78,7 miljard euro en het bedrijfsresultaat voor rente en belastingen (de operationele EBIT) steeg met ruim de helft tot 3,2 miljard euro. De operationele EBIT-marge steeg tot ongeveer 4 procent, tegenover 2,8 procent in het voorgaande jaar. ‘Het succesvolle boekjaar 2021 geeft ons het vertrouwen dat we ook de uitdagingen van het lopende jaar het hoofd zullen kunnen bieden’, aldus Stefan Hartung, bestuursvoorzitter van Robert Bosch.

De oorlog in Oekraïne met al zijn gevolgen is een van de grote onzekerheden. Volgens Hartung illustreert de huidige situatie dat politici en de samenleving dringend moeten ingrijpen om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. ‘Hiervoor moeten ze daadkrachtig aan de slag gaan met de ontwikkeling van nieuwe energiebronnen. Daarom blijft de Bosch Groep zich consequent inspannen om het klimaat te beschermen, ondanks het uitdagende economische klimaat’, zegt Hartung. De Bosch-voorzitter kondigde in dit kader investeringen aan in klimaatneutrale technologie zoals elektrificatie en waterstof voor een bedrag van drie miljard euro over drie jaar.

Volgens Hartung zal de oorlog op korte termijn een rem zetten op de daling van de CO2-emissie, maar op lange termijn, vooral in Europa, tot een versnelde technologische transformatie leiden. ‘Deze situatie kan politici motiveren tot meer vastberadenheid – bijvoorbeeld bij het stimuleren van energiezuinige bouwrenovaties, maar ook bij het bewerkstelligen van een grootschalige uitbreiding van de regeneratieve energieopwekking’, denkt Hartung. Hij vindt dat elektrificatie de snelste weg is naar een klimaatneutraal leven, natuurlijk op voorwaarde dat er groene stroom wordt gebruikt. Daartoe stimuleert Bosch duurzame mobiliteit: in 2021 steeg het ordervolume voor elektrische mobiliteit bij Bosch voor het eerst boven tien miljard euro.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.