Bosch groeit, Rexroth onder druk

Alexander Pil
12 juni 2017

De Bosch Groep in Nederland overschreed in 2016 de kaap van 1 miljard euro in verkoop aan derden. Dit is een stijging van bijna 13 procent in vergelijking met een jaar eerder. ‘De totale omzet – inclusief niet-geconsolideerde verkoop en interne verkoop aan Bosch-bedrijven – steeg tot bijna 2 miljard euro’, aldus Patrick Incoletti, directeur van Bosch Benelux. ‘We geloven dat Bosch een belangrijke rol blijft spelen in Nederland. Op weg naar een belangrijke transformatie in mobiliteit en iot-connectiviteit blijft de vraag naar web-enabled producten groeien.’ Bosch heeft in Nederland achttien locaties en 3837 medewerkers.

De Bosch-divisie Mobility Solutions is sterk vertegenwoordigd op de Nederlandse markt. Bosch Transmission Technology in Tilburg noteerde in 2016 een sterke groei, gestuwd door de groeiende vraag naar continu variabele transmissies (cvt’s) in Azië en Noord-Amerika. Ook de divisie Automotive Aftermarket blijft sterk presteren.

Een groeiende vraag naar cvt’s zorgde voor een goed jaar bij Bosch Transmission Technology in Tilburg.

De Bosch Ebike-systemen hebben een leidende positie op de Nederlandse markt veroverd in de verkoop aan onderdelen aan e-bikefabrikanten. Bosch, een van de grootste leveranciers van aandrijftechnologie voor e-bikes, kon profiteren van de stijging in de verkoop van elektrische fietsen in Nederland. Het aandeel e-bikes in de totale fietsverkoop bedraagt ondertussen 29 procent.

De bedrijfssector Industrial Technology blijft kampen met een moeilijke marktsituatie. Een daling in de olieprijs zorgt voor minder investeringen in de maritieme en offshore olie- en gasindustrie. Dat is precies het segment waar Bosch Rexroth veel hydrauliekoplossingen levert. De dalende economische activiteit in die sector blijft de zakelijke groeikansen voor Bosch Rexroth beïnvloeden.

Ondanks de wankele economische vooruitzichten en de onzekere geopolitieke situatie hoopt Bosch in 2017 een omzetgroei van drie tot vijf procent te realiseren. Bosch legt de focus op mobiliteit en connectiviteit via het iot. Tegen 2020 moeten alle nieuwe elektronische producten ‘connected’ zijn. De sleutel daartoe is kunstmatige intelligentie. De komende vijf jaar zal Bosch daarom 30 miljoen euro investeren in het Bosch Center for Artificial Intelligence.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!