Bom investeert in nieuwe telg One of a Kind

Alexander Pil
8 juni 2015

De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (Bom) investeert in de Eindhovense hightechgroep One of a Kind Technologies, die het bedrijf Crux Agribotics is gestart. De nieuwe onderneming ontwikkelt robotica en automatiseringsoplossingen voor de agro & food-sector. De start-up past in het streven om gespecialiseerde bedrijven met hoogwaardige technologie toe te voegen aan de groepsactiviteiten. Eerder nam One of a Kind daartoe Beltech en Vimec Applied Vision Technology over. De Bom ziet in One of a Kind ‘een veelbelovende partij om innovatie- en marktkansen te verzilveren op het snijvlak van de Brabantse topsectoren hightech en agro & food’.

Mede met in de groep aanwezige kennis en kunde ontwikkelt Crux Agribotics technologie voor efficiëntere agrarische productie met een hogere opbrengst. Denk aan robots die vierentwintig uur per dag kunnen oogsten, sorteren en verpakken, ziektes en afwijkingen signaleren en zelf geen virussen meebrengen. Ceo Alex Kind: ‘Wereldwijd tonen telers interesse in hightechmogelijkheden. Dankzij de financiering van de Bom kunnen we versneld technologie marktrijp maken.’ Ook is de filosofie achter Crux Agribotics gebaseerd op demografische ontwikkelingen. ‘De wereldbevolking groeit naar negen miljard te voeden monden. Ruimte is beperkt, welvaart en verstedelijking nemen toe, grondstoffen zijn schaars en emissies moeten lager. Hoge efficiency is daarom key.’ Momenteel ontwikkelt een team van engineers verschillende robots voor telers in de VS, Canada, Zweden en Nederland. In Nederland worden de eerste prototypes getest.

Naast de Bom krijgt One of a Kind steun van een strategische partner die vooralsnog anoniem wil blijven. Deze partner levert specifieke kennis vanuit de markt en kan deuren openen naar internationale samenwerking en afzetmogelijkheden.