Bom en Techwatch starten Printed Electronics NL

Paul van Gerven
19 januari 2016

De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (Bom) en Techwatch, uitgever van Bits&Chips en Mechatronica & Machinebouw, starten Printed Electronics NL, een website en digitale nieuwsbrief (hier inschrijven) over geprinte en flexibele elektronica. In december stuurden wij een ‘nulexemplaar’ naar een select aantal contacten van de Bom, in 2016 willen we alle geïnteresseerden maandelijks per e-mail informeren over de laatste ontwikkelingen in deze ontluikende maar potentieel omvangrijke markt. Het belangrijkste doel: een gemeenschap creëren die de technologie vaart helpt te geven in Nederland en Vlaanderen.

Het printen van elektronica is aanzienlijk goedkoper dan de huidige productieprocessen. Daar staat tegenover dat geprinte elektronica niet kan tippen aan de prestaties van reguliere elektronica. Door tegen zeer lage kosten (eenvoudige) elektronische functies toe te voegen aan nieuwe of bestaande producten, wordt voor geprinte elektronica desalniettemin een florissante toekomst verwacht in een keur van markten – variërend van de gezondheidszorg (bijvoorbeeld pleistersensoren) tot retail (rfid-tags in plaats van streepjescodes) en van logistiek (track & trace) tot flexibele zonnecellen.

Het initiatief voor de nieuwsbrief ligt bij de Bom. Sinds vorig jaar is deze organisatie een samenwerking aangegaan met Holst Centre. Via de Bom kunnen het mkb en start-ups een licentie nemen op kennis en octrooien van het Eindhovense onderzoeksinstituut, dat zich richt op flexibele elektronica en draadloze sensorsystemen. Deze bedrijven kunnen zodoende zonder volwaardig partner te worden in de onderzoeksprogramma’s van Holst Cente toch delen in de onderzoeksresultaten.

De Bom spant zich in om de Holst-kennis actief aan de man te brengen, zodat het Nederlands-Vlaamse hightech ecosysteem een koppositie kan opbouwen bij het vermarkten van deze technologie. Om er extra vaart aan te geven, benaderde Bom-programmamanager Peter Visser Techwatch om een toegewijd informatiekanaal op te zetten – een verzoek waar Techwatch vanzelfsprekend graag op in ging.

Zoals u van Bits&Chips en Mechatronica & Machinebouw gewend bent, richt Printed Electronics NL zich primair op nieuws in het Nederlandse taalgebied, maar er is ook ruim aandacht voor internationale ontwikkelingen. Helpt u mee dit initiatief tot een succes te maken door:

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

– u hier in te schrijven, en collega’s en andere contacten die geïnteresseerd zijn in deze materie op Printed Electronics NL te attenderen.

– Printed Electronics NL te sponsoren. Uw logo in de nieuwsbrief? Informeer bij Marjolein Vissers (sales@techwatch.nl) naar de mogelijkheden.

– relevante persberichten te sturen naar Paul van Gerven (paul@techwatch.nl). Ook voor nieuwstips en om zelf een bijdrage te leveren kunt u bij Paul terecht.

Als u nu al meer wilt weten over de licentiemogelijkheden op de technologie van Holst Centre, kunt u contact opnemen met Peter Visser (pvisser@bom.nl).