Boek helpt machinebouwers bij CE-richtlijn

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Om machinebouwers te ondersteunen bij het CE markeren van hun (onvoltooide) systemen schreef Rinus Simonis het boek ’CE markeren van machinerie‘. De auteur legt daarin stap voor stap uit hoe de machinebouwer tot het CE markeren van zijn producten komt. De risicoanalyse, de documentatie, de verklaringen, het technische dossier, alles wat te maken heeft met het ’vermoeden van overeenstemming‘ komt aan bod.

Met de Machinerichtlijn die in 2009 uitkwam, ontstond de nodige verwarring bij machinebouwers. Het moest een verduidelijking zijn van de bestaande richtlijn met enkele aanvullingen. Fabrikanten van onvoltooide machines kregen hiermee echter ’onverwachts‘ te maken met onder meer het aanleggen van een technisch dossier, het schrijven van een handleiding en het nadenken over de levenscyclus. Simonis: ’In werkelijkheid moesten de fabrikanten doen wat ze eigenlijk altijd al hadden moeten doen.‘

Wat (nog) meer commotie teweegbracht, was het intrekken van de EN 954-1:1997. Hiervoor in de plaats kwam de EN Iso 13849-1:2008. Gelijktijdig werd ook de EN IEC 62061:2008 gepubliceerd. Het was niet direct duidelijk welke norm in welke situatie moet worden gebruikt. Ook bleken machinebouwers moeite te hebben met het rekenen aan veiligheid om zo de betrouwbaarheid te kunnen vaststellen. Met veel gelobby bleef de EN 954-1 nog even van kracht maar inmiddels zijn we zover dat machinebouwers verplicht de geharmoniseerde norm moeten toepassen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.