BMW eerste klant Delftse start-up Vibes

Alexander Pil
14 juli 2016

Softwarestart-up Vibes Technology heeft de Duitse autobouwer BMW binnengehaald als eerste klant. Deze zomer starten beide partijen met een eerste ontwikkelproject. Vibes ontwikkelt toepassingen die ingenieurs helpen bij alle stappen van trilling- en geluidsanalyse om problemen op het gebied van trillingen eerder in het ontwikkelproces aan het licht te brengen.

Trillingen en geluid zijn belangrijke aspecten in het ontwerp van voertuigen, temeer omdat deze verband houden met rijcomfort en duurzaamheid. ‘Ingenieurs proberen alle ongewilde trillingen en geluiden uit te sluiten, niet alleen ter bevordering van de rijervaring, maar ook om de levensduur van producten te verhogen’, legt Vibes-oprichter Daniël van den Bosch uit.

In de automobielindustrie kan een trillingsanalyse typisch pas worden uitgevoerd in de laatste fase van productontwikkeling. Dit leidt doorgaans tot onnodige iteratieve ontwerpcycli. ‘Kostbaar, tijdrovend en ineffectief’, aldus medeoprichter Maarten van der Seijs. Met de technologie van Vibes zijn ontwerpers in staat om zulke trillings- en geluidsproblemen vroegtijdig in het ontwikkelingsproces te identificeren en op te lossen. ‘Dus vóórdat het prototype gemaakt is.’

Vibes Technology is opgericht in 2015 en is in maart 2016 geselecteerd als een van de zes bedrijven voor het incubatorprogramma van Yes!Delft. De oprichters hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan aan TU Delft en zien hun technologie nu rijp om mee de markt op te gaan. ‘BMW is de eerste klant die onze technologie in praktijk brengt en we praten momenteel met andere potentiële partners in verschillende sectoren’, aldus Van den Bosch. Naast de automobielindustrie rijkt het toepassingsveld van Vibes namelijk van lucht- en ruimtevaart tot de maritieme sector en duurzame energieoplossingen.