Bluebird ziet ASMI afhaken

25 september 2008

ASM International is niet langer in de race om het Bluebird-initiatief van TNO als industriële partij te gaan trekken. TNO en andere belanghebbenden hebben dat bevestigd.

Het researchinstituut praat nu met Besi over een back-endmachine die chips kan stapelen tot driedimensionale systemen. Afgelopen september meldde TNO dat het de laatste hand legde aan een letter of intent, maar blijkbaar gaat de trein niet zo snel als TNO wil.

Afgelopen april lanceerde TNO het idee voor een IC-stapelmachine, samen met onder meer Alsi, ASMI, Assembléon, Besi en OTB. Wil Bluebird enige kans maken op marktsucces, dan moet er volgend jaar al een prototype stapelmachine staan. In 2010 of 2011 dient er een geavanceerde machine te zijn voor zeer dichte chipverpakkingen. Door dit kleine tijdvenster is elke maand vertraging er eigenlijk een teveel.

Dat ASMI afhaakt is niet verwonderlijk. Momenteel onderhandelt het bedrijf tegen zijn zin over een overname door marktleider Applied Materials. De afgelopen week verloor het aandeel ASMI bijna een kwart van zijn waarde, zonder dat er aanwijsbare redenen waren.