Blockchain biedt kansen in hightech

Eddy Allefs is senior business developer bij Nobleo Technology en verbonden aan een aantal hightech startups in Brainport.

Leestijd: 3 minuten

Blockchaintechnologie wordt vandaag de dag vaak genoemd als een van de disruptieve technologieën die ons leven de komende jaren in een sneltreinvaart zullen veranderen. Meest bekende toepassingen van de technologie vind je in de financiële wereld, met bitcoin als koploper. Maar blockchaintechnologie is ook daarbuiten toepasbaar.

Simpel gezegd, is een blockchain een onvergankelijk, fraudebestendig en gedistribueerd grootboek met gegevens, dat kan worden gebruikt voor het opslaan van informatie-assets. Een asset is typisch iets dat een waarde vertegenwoordigt: cryptografische contracten zoals transacties met bitcoins, maar ook officiële documenten die moeten worden ondertekend. Een ander voorbeeld van assets zijn parameters van een product, zoals de voertuighistorie van een auto tussen productie en demontage.

De technologie kent een aantal mechanismen om een aangevraagde transactie in het gedistribueerde grootboek door meerdere andere deelnemers in de blockchain te laten goedkeuren. Daardoor is er geen noodzaak meer om een onafhankelijke derde partij te betrekken. In geval van financiële transacties vervalt de bank, voor de officiële documenten de notaris, en in het voorbeeld van de voertuighistorie de RDW en het postagentschap. Zo doorredenerend, zou de blockchaintechnologie ook disruptieve partijen als Uber en Airbnb op hun beurt weer overbodig kunnen maken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.