Bijna al het ai-startupgeld gaat naar China en VS

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

China heeft het afgelopen jaar de VS voorbijgestreefd in investeringen voor ai-startups, terwijl Europa het met wisselgeld moet doen, heeft Abi Research becijferd. Afgelopen jaar werd er wereldwijd 10,7 miljard dollar geïnvesteerd in startups die aan kunstmatige intelligentie en machine learning werken – 2,5 keer zo veel als in 2016. 4,9 miljard daarvan was bestemd voor Chinese starters, en 4,4 miljard voor Amerikaanse. Het Chinese cijfer omvat een investering van meer dan 3 miljard dollar voor een enkel bedrijf: Bytedance, de ontwikkelaar van een aantal zeer populaire apps in China.

Volgens Abi blijft Europa achter omdat we ons vooral richten op strategische langetermijndoelen gekoppeld aan specifieke toepassingen, zoals cybersecurity, gezondheidszorg, iot of publieke veiligheid. In de VS en China daarentegen wordt er ook veel gekeken naar technologie die op korte termijn winst kan opleveren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen