Betere beademing door zelflerende algoritmes TU Eindhoven

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Kunstmatige beademing met een beademingsapparaat kan voor patiënten die onvoldoende zelf kunnen ademhalen levensreddend zijn. TUE-werktuigbouwkundige Joey Reinders ontwikkelde zelflerende algoritmes waardoor het beademingsapparaat precies de juiste luchtdruk kan leveren en zich kan aanpassen aan de patiënt. Hij verdedigde zijn promotieonderzoek op vorige week aan de TUE-faculteit Mechanical Engineering.

Waar zijn collega’s bij ingenieursbureau Demcon zich aan het begin van de coronapandemie inzetten om binnen een maand een nieuw beademingsapparaat van tekentafel naar ziekenhuisbed te krijgen, was TUE-promovendus Reinders al bezig met nieuwe ontwikkelingen voor de volgende generatie beademingsapparatuur. In een combinatieproject van de TUE en Demcon onderzocht hij hoe een beademingsapparaat zich aan een patiënt kan aanpassen. Hoewel hij ruim voor de Covid-19-crisis van start ging, plaatst dat zijn beademingsonderzoek sindsdien toch in een ander perspectief.

Als een patiënt wordt beademd, brengt een beademingsmachine zuurstof in de longen en wordt koolzuurgas verwijderd. Veel patiënten op de intensive care worden kunstmatig beademd. Bij de start van zijn promotieonderzoek keek Reinders enkele dagen mee in het Erasmus MC op de afdeling van ic-baas Diederik Gommers en raakte nog gemotiveerder om betere beademingsapparatuur te ontwikkelen. ‘Er wordt op de ic ontzettend hard gewerkt. Door de coronapandemie heeft iedereen wel een beeld gekregen van de ic en het beademen’, zegt Reinders. ‘Het dreigende tekort aan beademingsapparatuur voor coronapatiënten hield lange tijd de wereld in zijn greep. De werkelijkheid is heftiger dan de beelden die je op het journaal voorbij ziet komen, op de IC balanceren patiënten op het randje van de dood. En ook al sta je als ingenieur niet rechtstreeks aan het bed, het laat wel zien hoe maatschappelijk relevant technologische ontwikkelingen zijn. Mijn onderzoek wordt vaak gekoppeld aan de coronapandemie, maar ook los daarvan hoop ik dat ik kan bijdragen aan het verlagen van de werkdruk op de ic en het verbeteren van de patiëntzorg.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.