Beste lezer,
Voor u ligt het eerste exemplaar van High-Tech Systems magazine, opvolger van Mechatronica&Machinebouw. Het is een van de veranderingen die ik als tweede-kans-hoofdredacteur doorvoer.
Ik ben journalist in hart en nieren, maar ben in 1999 per ongeluk gaan ondernemen door Bits&Chips te starten en daarna ook tech-events te gaan organiseren. Weer wat later kwam daar Mechatronica&Machinebouw bij en gingen we trainingen vermarkten die pasten bij onze doelgroep.
Journalist en ondernemer, het zijn inderdaad wat tegenstrijdige petten – daar weid ik graag nog eens over uit. Voor nu beperk ik me tot de opmerking dat die combinatie het voortbestaan garandeerde voor de twee beste vakbladen in de Nederlandse hightech.

Hoe dan ook, ik verkeer in de luxepositie dat ik mijn werk helemaal zelf kan kiezen en indelen. Klussen en mijn tuin vind ik ook leuk, maar tech-journalistiek vind ik nog steeds erg interessant en heel bevredigend. Vanaf de oprichting van Techwatch (1999), maar ook van High Tech Institute (2011) ben ik steeds blijven schrijven. Het was voor mij altijd de ideale manier om voeling te houden met de markt.
Ik zal de komende tijd het hoofdredacteurschap zelf invullen, maar ben wel blij dat ik serieuze assistentie krijg. Titia Koerten was al enige tijd eindredacteur en de afgelopen maand ontvingen we vier serieuze en goede kandidaten met een technische achtergrond voor de post van schrijvend redacteur.
Vanwaar de titel High-Tech Systems? Die vat voor mij beter samen waar we over schrijven. Bij systemen ligt ook mijn eigen interesse en ik ben tenslotte de hoofdredacteur. Alles wat er komt kijken om hightech producten succesvol naar de markt te brengen boeit me mateloos, vooral de factor mens. Als het gaat om geslaagde business, dan zie ik techniek als een van de vele factoren. Menselijke, maatschappelijke en financiële aspecten zijn minstens even belangrijk. Goede ideeën en technologie zijn mooi, uitvoering is alles.
Mijn eigen fascinatie zit ‘m vooral in de manier waarop mensen met techniek omgaan. Wat ze ervan maken. Dan heb ik het over de creativiteit van ontwikkelaars, eenvoudige oplossingen, elegante designs en het zien van gaten in de markt. Daar is effectief samenwerken, teamspirit en de ambitie om de wereld te veroveren voor nodig. Daar hoort dan vaak ook falen bij. Mislukte projecten en ondernemingen zijn voor mij minstens even fascinerend, vooral omdat we er veel van kunnen leren.
Wie een succesvol product wil maken, dient zich te verdiepen in de klant. Voor mij ben jij dat, gewaardeerde lezer. Als ik in jouw schoenen ga staan, dan duikt het volgende beeld op:
Je werkt in de hightechindustrie en hebt in de meeste gevallen een dieptechnische achtergrond en je toont interesse in de disciplines van je collega’s.
Verder heb je een leidende rol of de ambitie om een carrièrepad te kiezen waarbij je teams, projecten of grotere groepen coacht of aanstuurt. Kern is dat jij (mee)beslist of adviseert bij de ontwikkeling van hightechsystemen en dat je je succesvol wilt zijn in de markt of je maatschappelijke bijdrage.
Je bent breed geïnteresseerd, maar vanuit je leidinggevende functie ook genoodzaakt om de ontwikkelingen goed bij te houden. Dan gaat het niet alleen over techniek, maar ook over duurzaamheid, energie, schaarste van materialen, ontwikkelingen in informatietechnologie, softwaretooling en productieautomatisering.
Al die kennis helpt je bij het maken van scherpe keuzes. Bijvoorbeeld over zelf ontwikkelen of standaard componenten inkopen; over mensen inhuren of deelprojecten uitbesteden. De grote gemene deler is dat jouw keuzes en die van je team van grote invloed zijn op het zakelijke succes van het bedrijf waar je werkt.
Zelf heb je te maken met zeer diverse stakeholders: klanten, collega’s in vele technische disciplines, marketeers, financials, mensen in de productie of assemblage, toeleveranciers, management enzovoort. Je interesseert je van nature in nieuwe ontwikkelingen en de stakeholders om je heen.
Ben jij zo iemand? Dan haal je inspiratie uit een blad als High-Tech Systems. Daarmee houd je op een prettige manier voeling met technische trends, maatschappelijke ontwikkelingen, de keuzes en bewegingen van bedrijven en daarmee zie jij hoe mensen bij andere hightechbedrijven opereren, denken en keuzes maken.