Beste Bert-Jan,

René Raaijmakers

5 december 2022

Ik heb me uitstekend vermaakt op de afgelopen editie van de Precisiebeurs. Het was zoals jij dat zelf altijd zo treffend kunt zeggen ‘helemaal top’. Leuk dat je me via een collegiaal appje uitnodigde om wat verbeterpuntjes aan te dragen. Je vindt het vast niet erg als ik die meteen met je doelgroep deel. De meeste mensen kon ik immers door de recordopkomst tijdens de borrel niet persoonlijk spreken.

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw

Kleine dissonant was wel het geluidsniveau dat jouw gasten tijdens de bier- en wijnronde kregen te verduren. Ik snap dat je de boel wilt opschudden en opfrissen, maar nodig in het vervolg alsjeblieft geen dj meer uit die het zo met zichzelf heeft getroffen dat ze alle contact verliest met haar publiek. Jouw gasten waren, als ik het goed heb gezien, niet echt klaar voor een houseparty. Wie Thriller van Michael Jackson op hoog volume inzet – meteen nadat emeritus Rien Koster zijn award overhandigt – die heeft echt geen idee voor welk feestje zij is ingehuurd.

Het valt overigens te prijzen dat je de nestor Koster en winnaar Hans Vermeulen op een podium zette. Het is een duidelijk teken dat je de banden met de precisievereniging DSPE weer hebt aangehaald. Met dit gebaar toon je respect voor een vereniging waar het Mikrocentrum zijn meest succesvolle evenement aan te danken heeft, maar waarmee jouw voorganger jarenlang een enigszins – hoe zeg ik het – schurende relatie had.

Waarvan ik als vierkante bèta nogal van in de war raakte, was de koffie in de Brabanthallen. Ik kreeg ‘m gratis op de beursvloer – daar moest je voorheen in de Koningshof altijd een paar euro voor neertellen. Bij de centrale bar, vijftig meter verderop, moest ik voor dezelfde consumptie 2,80 euro afrekenen. Op het centrale punt op de Precisiebeurs in Veldhoven was dat juist altijd gratis. Dat de bediening aan het einde van de dag de wijn en het bier – helemaal gratis – al tijdens de lezingen de centrale zaal inschoof, maakte indruk. Daarna kwam er werkelijk een stortvloed aan gratis drank, chapeau!

Ik weet niet of je de beurs- en standindeling hebt aangepast aan je gasten, maar ik vond het nogal rechthoekig. Nu weet ik dat de Brabanthallen behoorlijk vierkant zijn, maar daar zouden je medewerkers toch echt wel wat creatiever mee om mogen springen. Ik snap dat je niet te veel van de Wots wilt kopiëren, maar iets met pleintjes, thema’s en versnaperingen zou het gezelliger maken.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Over de beursvloer gesproken, wat een luxe, die ruimte. Ik zag volop mensen die de centrale zitjes gebruikten voor een gesprek en hier en daar een videovergadering. Hou dat er vooral in!

Dan de programmering. Die gaat echt de goede kant op. Zelf heb ik me beperkt tot de centrale hal met lezingen en discussiesessies. Sikko Wittermans van ASML vertelde daar om half elf een verhaal dat duidelijk gericht was op scholieren en studenten en niet op de doorgewinterde Precisiebeursbezoeker. Helaas waren de jongeren nog niet uit de veren toen de arme man zijn presentatie hield.

Later op de dag zag ik van een afstand wel veel jongeren en rumoer. Ook het aantal vrouwelijke bezoekers lijkt gestegen. Dus ook hier: helemaal top!

Tom Jessen, de discussieleider in de ochtend, was briljant. Nooit geweten dat de man zo goed is. In zijn podcast met Maarten van Rossum speelt hij vaak de naïeve vragensteller, maar Tom was een verademing. Zeker vergeleken met die stijve spreekstalmeester met zijn ingestudeerde zinnen die Holland High Tech altijd inhuurt van de Nederlandse debat-academie. Tom luisterde goed, bleek het heel goed te snappen, hield de panelleden kort en betrok iedereen. Kortom: een verademing.

Bert-Jan, het zijn maar enkele momentopnamen, maar volgend jaar worden het voor mij twee dagen ‘s-Hertogenbosch. Misschien kun je dan nog bussen regelen naar het centrale NS-station in ’s-Hertogenbosch, dan hoef ik niet te kruipen. Ik zie ernaar uit. Gaat helemaal top worden!

Altijd betrokken, René Raaijmakers

De auteur schrijft dit stuk als journalist en hoofdredacteur van dit blad, maar hij is ook eigenaar van uitgeverij Techwatch (Bits&Chips en Mechatronica&Machinebouw) en van High Tech Institute, dat high-end opleidingen verzorgt in de techniek.