Best ziet meer met hyperspectrale camera Imec

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Belgian Electronic Sorting Technology (kortweg Best) heeft de hulp ingeroepen van Imec. Het Leuvense onderzoekscentrum gaat met de machinefabrikant samenwerken rondom zijn hyperspectrale camera‘s. Met die technologie hoopt Best zijn voedsel- en afvalsorteerapparatuur te verbeteren.

’Voor onze huidige sorteermachines gebruiken we verschillende technologieën om de ongewenste substantie uit de stroom van goede producten te halen‘, aldus Christiaan Fivez, CTO van Best Sorting. ’Onze sorteermachines kunnen verschillen in kleur detecteren. In onze huidige hoge-resolutiesystemen detecteren we een aantal discrete kleurlijnen met onze lasertechnologie of een combinatie van bredere kleurbanden met conventionele camera‘s. Met Imecs hyperspectrale cameratechnologie zouden we nog meer kleurinformatie kunnen gebruiken en dat zonder dat onze sorteermachines inboeten op resolutie of snelheid. Door producten hyperspectraal te bekijken kunnen we subtiele kleurverschillen beter waarnemen. Dit kan onze markt verder doen groeien voor verschillende toepassingen zoals kleursortering van groenten en fruit.‘

Een hyperspectrale kleurencamera combineert spectroscopie en beeldvorming, en kan het onderscheid maken tussen objecten die met traditionele RGB-beeldvorming niet van elkaar te onderscheiden zijn. De huidige hyperspectrale camera‘s werken langzaam, zijn zeer duur en niet flexibel. Je kunt een camera maar voor een bepaalde toepassing gebruiken. Imecs chipgebaseerde technologie moet een snelle, compacte, flexibele en betaalbare hyperspectrale camera mogelijk maken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.