Besi ziet omzet en winst kelderen

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In het derde kwartaal heeft BE Semiconductor Industries een omzet geboekt van 72,1 miljoen euro. Dat is maar liefst 30 procent minder dan het voorgaande kwartaal en een even grote keldering ten opzichte van het derde kwartaal in 2014. De nettowinst kwam uit op 6,3 miljoen euro tegenover de 15,5 miljoen uit het tweede kwartaal en de 21,5 miljoen uit K3’14.

Besi had al gewaarschuwd dat de resultaten in het afgelopen kwartaal zouden tegenvallen. Begin september kondigde de Duivense machinebouwer daarom een nieuwe reorganisatieronde aan waarbij onder meer het personeelsbestand met zo’n 10 procent zal krimpen. In Nederland zouden minder dan vijftien arbeidsplaatsen verloren gaan, het grootste deel via natuurlijk verloop.

‘Sinds eind augustus zit de industrie in een dip door een overschot aan halfgeleidervoorraden en productiecapaciteit, en door zwakkere economische omstandigheden in China’, zegt Besi-topman Richard Blickman. ‘De teruggang heeft vooral effect op de vraag van Aziatisch subcontractors naar geavanceerde verpakkingsmachines.’ Die neergaande trend maskeert, volgens Blickman de goede resultaten die Besi boekt op andere terreinen. ‘We zien een sterke groei in thermo compression bonders (TCB’s) en diesorteersystemen. Ook op het gebied van singulation en trim & form ontwikkelt de markt zich positief.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.