Besi temt onstuimige markt

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Door slechter dan verwachtte marktomstandigheden komen de inkomsten in Besi‘s derde kwartaal aan de onderkant van de voorspellingen uit, op 65 miljoen euro – twaalf procent minder dan het jaar ervoor. De daling heeft echter geen invloed op de winst, die zelfs een ton hoger uitkomt op 4,4 miljoen euro.

Volgens Besi is dat een duidelijk teken dat het steeds beter lukt om te navigeren in de uiterst onstabiele markt voor assemblageapparatuur: de book-to-bill-ratio sloeg binnen de afgelopen drie maanden bijvoorbeeld om van 1,26 naar 0,68. Volgens het bedrijf hebben Aziatische klanten aan het begin van het jaar hun capaciteit flink verhoogd en zijn nu ineens terughoudend met bestellingen vanwege onzekerheid over de economie.

Het is echter al de derde keer op rij dat dit fenomeen zich voordoet. Besi probeert deze variatie op te vangen door de kosten terug te brengen en zich flexibel op te stellen in productie. Voor het hele jaar tot nu toe liggen de inkomsten zeven procent lager, maar de winst vijf procent hoger. Voor het komende kwartaal verwacht het opnieuw een flinke inkomstendaling, maar een significante stijging van de orders.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.