Besi snijdt weer in personeelsbestand

Alexander Pil
10 september 2015

BE Semiconductor Industries heeft een omzetwaarschuwing gegeven. Het Duivense bedrijf verwacht in het derde kwartaal tussen de 70 en 75 miljoen euro uit te komen. Eerder hield het rekening met een kwartaalomzet van 83 tot 88 miljoen. Besi ziet zich genoodzaakt in te grijpen en onder meer het personeelsbestand met zo’n 10 procent te laten krimpen.

‘De afgelopen weken zien we een vermindering in het aantal orders ten opzichte van onze verwachtingen. Ook schuiven klanten hun bestellingen die op de planning stonden voor het lopende kwartaal door naar de komende kwartalen’, zegt Besi-topman Richard Blickman. ‘De huidige daling is het gevolg van een overschot in halfgeleidervoorraden en productiecapaciteit die vooral worden veroorzaakt door een teruglopende vraag naar consumentengoederen als smartphones, tablets en pc’s.’

Besi onderneemt actie om zoals het zelf zegt ‘de kostenstructuur in lijn te brengen met de huidige omzettrends. Het bedrijf zet een streep door ongeveer 10 procent van de vaste en tijdelijke arbeidsplaatsen. Ook zet het een aantal initiatieven op poten om de operationele kosten in te dammen. ‘Met deze acties verwachten we 12 tot 14 miljoen euro te kunnen besparen’, aldus Blickman. ‘Daarvan is 6,5 miljoen terug te voeren op de eerder aangekondigde transfer van een deel van de software-engineering, logistiek en administratie van onze Zwitserse die attach-tak naar Singapore.’ Tegenover <a href="http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/be_semicond/24477228/Besi_geeft_omzetalarm_en_schrapt_banen.html”>nieuwsdienst AFN meldde Blickman dat in Nederland minder dan vijftien arbeidsplaatsen verloren gaan, het grootste deel via natuurlijk verloop.

De neergang in de markt kondigde zich al aan in het tweede kwartaal toen Besi de bestellingen zag teruglopen. Dat de Duivense machinebouwer ondanks het succesvolle jaar 2014 weer gelijk reorganiseert, is teleurstellend.