Besi schaalt productie op door grote vraag

Alexander Pil
3 mei 2021

Zoals aangekondigd, is BE Semiconductor Industries 2021 in allerijl begonnen. De Duivense machinebouwer boekte in het eerste kwartaal een omzet van 143 miljoen euro. Dat is ruim 30 procent meer dan in Q4 van 2020 en zelfs 57 procent meer dan dezelfde periode een jaar geleden. Ook de nettowinst steeg fors. Onder de streep kwam Besi uit op 38 miljoen euro, weliswaar 16 procent minder dan in het vierde kwartaal van 2020, maar een ruime verdubbeling ten opzichte van Q1’20.

Foto: Besi

‘Besi’s resultaten in het eerste kwartaal onderstrepen de kracht en veerkracht van onze business’, stelt Besi-topman Richard Blickman. ‘Ondanks de uitdagende situatie schalen we onze productie op om tegemoet te komen aan de grote vraag naar onze geavanceerde packagingsystemen.’ Zo heeft Besi in de eerste drie maanden van het jaar 264 tijdelijke arbeidskrachten ingezet in zijn Aziatische fabrieken.

Blickman zegt dat de goede omzet vooral kan worden toegeschreven aan de opkomst van smartphones met 5G-functionaliteit. ‘En aan het herstel van de markt voor automotivetoepassingen. Dat de omzet is uitgekomen aan de lage kant van onze voorspelling komt omdat een aantal bestellingen uit het eerste kwartaal moesten worden doorgeschoven naar het tweede kwartaal vanwege beperkingen in de toeleverketen.’

Besi geeft momenteel prioriteit aan het verder opschalen van de productie. ‘De industrie ondervindt unieke productie-uitdagingen omdat de vraag versnelt, toeleverketens te maken hebben met een tekort aan essentiële en minder-essentiële componenten, en logistiek uitdagend is gedurende de pandemie’, zegt Blickman. ‘We hebben deze uitdagingen het hoofd geboden via onze dual-sourcingstrategie en het op voorraad houden van kritieke onderdelen zodat we potentiële bottlenecks tot een minimum beperkt konden houden.’

Besi schaalt ook zijn ontwikkelactiviteiten op. Zo breidt het bedrijf zijn samenwerking met Applied Materials op het gebied van hybrid bonding verder uit. Hetzelfde doet Besi voor zijn <10 nanometer advanced packaging-portfolio. ‘Daarnaast bekijken we mogelijke uitbreidingen van onze Amerikaanse en Taiwanese ontwikkel- en servicecapaciteit omdat verschillende klanten hebben laten weten hun investeringen op te ’oeren’, vertelt Blickman.

Voor het lopende kwartaal verwacht Besi een omzetgroei tussen de 30 en 40 procent ten opzichte van Q1’21.