Besi over jaar naar één machineplatform

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Nog dit jaar verwacht Be Semiconductor al zijn nieuwe machines uit te voeren met gemeenschappelijke mechatronica. In 2009 en 2010 wil de machinebouwer uit Duiven een overkoepelend besturingsplatform voor zijn machinelijnen realiseren. Dat verklaarde Besi‘s topman Richard Blickman gisteren op een persconferentie naar aanleiding van de jaarcijfers over 2007.

Vorig jaar centraliseerde de machinefabrikant zijn wereldwijde inkoop van gemeenschappelijke machineonderdelen. Daarmee wist het Duivense bedrijf een kostenreductie van 10 procent te bereiken. Met de overstap naar gelijke mechatronica en machineplatformen verwacht het bedrijf nogmaals 10 procent aan kosten te besparen.

Besi maakte in 2007 een omzet van 166,5 miljoen euro (191,2 miljoen euro in 2006). Het nettoverlies over 2007 bedroeg 1,8 miljoen euro. De machinefabrikant startte vorig jaar met een grootscheepse reorganisatie. Besi rekende af met een organisatie waarbij dochterbedrijven als Meco en Fico op eigen eilandjes hun R&D organiseerden en hun inkopen deden. Dat leidde in het verleden tot afwijkende technologiekeuzes, verspilling van energie en inefficiënte inkopen. Dat hoofdstuk wil Blickman na 2008 definitief afsluiten. De topman noemde 2007 ’een van de meest moeilijke jaren in de geschiedenis van het Duivense bedrijf‘.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.