Besi krabbelt op, maar zwoegt nog steeds op herstructurering

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

BE Semiconductor Industries (Besi) verwacht in februari een herstel te kunnen melden. De Drunense machinebouwer sprak alvast de verwachting uit dat zijn omzet in de laatste drie maanden van 2007 zal uitkomen op 44 miljoen euro. Besi zakte naar een dieptepunt in het derde kwartaal van vorig jaar met een omzet van slechts 35,9 miljoen euro.

Besi is al jaren bezig met een inhaalslag en het reorganiseren van productie en de R&D. Het bedrijf zag zich enkele jaren geleden geconfronteerd met Aziatische concurrenten die machines aanboden voor weggeefprijzen. Daarop werd besloten om een deel van de onderdelenproductie naar Azië te verplaatsen.

Een van Besi‘s hardnekkige problemen zit in de onderzoek en ontwikkeling. Dochters Fico en Meco hadden hun R&D lange tijd elk op een eigen eilandje. Elk hield zijn eigen R&D in de lucht, zonder optimaal van elkaars kennis te profiteren. Dit leidde in sommige gevallen zelf tot afwijkende technologiekeuzes in de samenstelling van machines, ook op plaatsen waar Fico en Meco van elkaar hadden kunnen profiteren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.