Besi komt in 2011 niet in de buurt topjaar 2010

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

BE Semiconductor Industries haalde in het vierde kwartaal van 2011 een omzet van 70,4 miljoen euro. Dat is bijna een derde minder dan dezelfde periode een jaar eerder. Ook is het 6,9 procent minder dan in Q3. De nettowinst vertoont een vergelijkbare trend. In het vierde kwartaal maakte Besi 3,4 miljoen euro winst. Een kwartaal eerder was dat 4,9 miljoen en een jaar eerder zelfs 19,4 miljoen. Ondanks dat is topman Richard Blickman tevreden: ’De resultaten weerspiegelen het effect van de industrieterugval op onze prestaties maar ze overtreffen onze verwachtingen. Dat komt door een beter dan verwachte verkoop van die-bonders en ultradunne-moldingsystemen, gunstige valutakoersen en lagere belastingen. We verwachten een significante verbetering in het aantal bestellingen door een goede februarimaand, vooral voor onze geavanceerde verpakkingssystemen.‘

Het matige vierde kwartaal is precies in lijn met Besi‘s jaarcijfers. Over heel 2011 boekte het Duivense bedrijf een omzet van 326,9 miljoen euro, 6,0 procent minder dan in het recordjaar 2010. De nettowinst is met 26,7 miljoen euro heel behoorlijk, maar toch dik veertig procent minder dan een jaar eerder. Besi zegt te profiteren van een verschuiving in zijn productmix naar geavanceerde verpakkingssystemen en van kostenreducties in zijn Aziatische productiecentra.

Besi baseert zijn voorspellingen op analyses van VLSI Research en Gartner Group. Die onderzoeksbureaus voorzien dit kwartaal een terugloop in de markt voor halfgeleiderassemblagemachine van 20,9 en 13,5 procent. De Duivense machinebouwer houdt daarom rekening met een omzetdaling van 20 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2011.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.