Besi heeft het ergste achter de rug, maar coronavirus kan herstel verpesten

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Na een jaar van daling slaagde BE Semiconductors er in het laatste kwartaal van 2019 in om de omzet te stabiliseren: ten opzichte van het derde kwartaal groeide het met 3 procent tot 92,4 miljoen euro. De Duivense fabrikant van halfgeleiderapparatuur denkt dat het zwaarste stuk van de recessie is verstreken, hoewel het coronavirus de resultaten nu negatief kunnen gaan beïnvloeden.

De neergang begon voor Besi in Q2 2019, toen klanten begonnen te reageren op onzekerheid veroorzaakt door wereldwijde handelsspanningen. Vooral de eindgebruikersmarkten voor mobiel en automotive werden getroffen. De reserve-/serviceactiviteiten van Besi hebben de operationele resultaten enigszins verzacht. Deze minder cyclische bedrijfstak met een hoge marge genereerde ongeveer 20 procent van de geconsolideerde omzet.

De omzet over het hele jaar daalde met 32,2 procent tot 356,2 miljoen, het nettoresultaat van 81,3 miljoen euro daalde met 40,4 procent. Door kostenbesparingen – de basisbedrijfskosten werden verlaagd tot het niveau van 2015 – wist Besi het hele jaar door een brutomarge van 55 procent te handhaven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.