Besi blijft kwakkelen

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Door de economische tegenwind heeft BE Semiconductor in het derde kwartaal beduidend slechter gepresteerd dan in de tweede driemaandelijkse periode van dit jaar. De nettowinst zakte van 2,2 miljoen euro naar een magere 412 duizend. De omzet daalde van 46,5 naar 35,2 miljoen, vooral doordat er minder verpakkingsapparaten over de toonbank gingen. Bovendien sleepte de Duivense machinebouwer voor slechts 24,2 miljoen euro aan orders in de wacht, zodat de book-to-billratio kelderde naar 0,69. Het tweede kwart kwamen er nog 44,8 miljoen aan opdrachten binnen. Lichtpuntje is dat Besi nu (net) winstgevend is, waar het bedrijf het derde kwartaal van 2007 2,7 miljoen in de min eindigde.

De rest van dit jaar zal geen verbetering laten zien, waarschuwt CEO Richard Blickman. ’Door de financiële crisis en een toegenomen prijsdruk voor apparaatleveranciers die werken met euro‘s zijn klanten extreem voorzichtig met het uitbreiden van hun assemblagelijnen. Hierdoor zullen we in het vierde kwartaal minder machines verschepen en een operationeel verlies noteren.‘ De Duivenaren verwachten dat de omzet deze periode 10 tot 20 procent lager zal uitvallen ten opzichte van het derde kwartaal, bij een ongeveer gelijkblijvende orderinstroom.

Besi zegt dat het is aanbeland in fase twee van zijn Dragon-plan om de inkoop en R&D te stroomlijnen over de verschillende dochters en de productie te verplaatsen naar Azië. In deze fase ligt de nadruk op value-added engineering en centralized sourcing om de materiaal- en productiekosten te drukken. Ook gaat het bedrijf versneld standaard systemen bouwen, modulair ontwerpen en direct verschepen uit Azië. Daarnaast zet het in op een verdere concentratie van ondersteunende diensten zoals administratie en IT. Bovendien wil het zijn activiteiten op het gebied van reserveonderdelen en tooling uitbouwen. Dat het reorganisatieplan werkt, blijkt volgens Besi uit de zeer bescheiden winst ondanks de gedaalde omzet.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.