Bercomex en Dero gaan verwerking snijbloemen naar hoger niveau tillen

René Raaijmakers
28 juni

Bercomex bundelt zijn krachten met Dero om machines te ontwikkelen voor de snijbloemenmarkt. ‘We willen dat onze machines over vijf tot tien jaar alles in de verwerkingsruimtes voor snijbloemen van a tot z kunnen doen. Dat is onze stip op de horizon’, zegt Gerben Schouten, ceo van de Invaro Agri & Horti Technology Group, waartoe de werkmaatschappij Bercomex behoort. ‘Dat kunnen we doen door alles zelf te ontwikkelen, door overname van producten of merken, maar ook door samenwerking te zoeken.’

In dit geval van Dero draaiden de gesprekken uit op een samenwerking. Beide bedrijven zijn ongeveer even groot. De Invaro Group telt ongeveer 115 medewerkers en draait ruim 30 miljoen euro omzet (Bercomex is goed voor 15 miljoen). Dero doet met 150 medewerkers ongeveer 30 miljoen euro omzet.

Geen van twee was in voor een overname of fusie, zegt Schouten. Maar tijdens de eerste gesprekken, ruim een jaar geleden, werd duidelijk dat de partijen elkaar wat te bieden hadden.

Dero werkte op dat moment al samen met het veel kleinere Jamafa aan oplossingen voor de snijbloemenindustrie. Ze ontwikkelden de FlowerCatcher, een gerobotiseerde boekettenlijn, en een bloemensorteerlijn voor telers. Eind vorig jaar ging Jamafa echter failliet.

Een robotoplossing voor het opvangen en in een emmer plaatsen van bossen bloemen was Dero’s eerste machine voor de bloemenindustrie

Wereldmarktleider snijbloemenverwerking

Bercomex ontstond uit Van den Berg Machinebouw dat ruim veertig jaar geleden zijn eerste bloemenverwerkingslijn ontwikkelde. Het bedrijf fuseerde in de jaren negentig met concurrenten Compas en Olimex. Sinds de drie in 2003 samengingen onder de naam Bercomex is deze in Hoorn gevestigde onderneming wereldmarktleider in snijbloemenverwerking.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

De Invaro Agri & Horti Technology Group bestaat naast Bercomex ook uit machinefabrikant Schouten en Invaro Service & Supplies.

Bercomex levert al een keur aan machines voor verwerkingslijnen van snijbloemen, zoals voor automatisch selecteren en beoordelen, ontbladeren, bossen, het vullen van fusten met water en conditioner en voor binden en oogsten. Een ruwe schatting van de besparingen voor sierteelthandelaren: met Bercomex-machines kunnen ze met een vierde van het personeel toe als het om samenstellen van boeketten gaat.

Lelies verwerkt door de Furora, de volautomatische Bercomex bosmachine, die via beeldherkenning de bloemen sorteert.

Het is een tak van sport die niet eenvoudig is te automatiseren. Boeketten samenstellen betekent niet alleen snel en precies werken. Naast snijden en sorteren is ook de esthetiek belangrijk.

Bercomex gaat de ontwikkeling van dit soort applicaties nu samen met Dero oppakken. Het in 2001 opgerichte bedrijf is gevestigd in Nieuw-Vennep en richt zich met zijn robotiseringsoplossingen op een veel bredere markt. Het is onder meer groot in machines voor kaasverwerking en ontwikkelt allerlei oplossingen voor sorteren, verpakken en andere end-of-line handelingen.