Benteler ontwikkelt hybride vuilniswagen voor Man

Alexander Pil
19 september 2012

In samenwerking met Man heeft Benteler Engineering Services de Metropolis-vuilniswagen gerealiseerd. Het voertuig – met als basis een Man TGS 26T – is in een consortium van deskundigen ontwikkeld en volledig bij Benteler in Helmond gebouwd. De plug-in hybride vuilniswagen is in staat om CO2-vrij en bijna geluidloos zware transporten uit te voeren. Dit najaar wordt de Metropolis geïntegreerd in het wagenpark van een niet nader genoemd afvalverwerkingsbedrijf in de regio Antwerpen-Brussel om de komende twee jaar in de praktijk te worden getest.

Benteler Engineering Services bundelde in dit project een aantal nieuwe en bestaande technologieën en innovaties. Als energieopslag dient een modulair opgebouwde lithiumionaccu die onder de chauffeurscabine is geplaatst. Hierdoor is maximaal plaats voor de opbouw, optimale gewichtsverdeling en is maximale veiligheid gegarandeerd. Een efficiënte en geluidsarme dieselmotor zorgt bij ritten met hoge snelheid, bijvoorbeeld naar de vuilstortplaats, voor het opladen van de hoofdaccu en borgt de energiebehoefte voor de volgende emissievrije inzet.

De hybride vuilniswagen van Benteler Engineering Services kan CO2-vrij en bijna geluidloos zware transporten uitvoeren.

In de Low-Noise-modus rijdt de Metropolis geheel elektrisch, het laden van vuilcontainers en het samendrukken van het afval gebeurt elektro-hydraulisch. Dankzij de elektrische aandrijving is de Metropolis muisstil. Met dit concept zou de afvalverwijdering en de bevoorrading van binnensteden in de rustige ochtend- of avonduren kunnen worden uitgevoerd zonder overlast voor bewoners of het stadsverkeer.

Het onderzoeksvoertuig is met een Birdview-systeem uitgerust. Daarmee wordt het verkeer rondom het voertuig in vogelperspectief voor de chauffeur gevisualiseerd. Hiermee test Man een technologie om de verkeersveiligheid van bedrijfsvoertuigen in een stedelijke omgeving verder te verhogen en het manoeuvreren gemakkelijker te maken. Birdview kiest zelfstandig de gezichtshoek en beoordeelt de voertuiginformatie. Wanneer de chauffeur bijvoorbeeld zijn knipperlicht naar rechts aanzet, verandert het perspectief en wordt de omgeving rechtsvoor weergegeven, waar voetgangers en fietsers zich in de dode hoek zouden kunnen ophouden. Handig is ook de all-round vision in vogelperspectief voor het manoeuvreren op een onoverzichtelijke plek.