Benteler ontwikkelt hybride vuilniswagen voor Man

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

In samenwerking met Man heeft Benteler Engineering Services de Metropolis-vuilniswagen gerealiseerd. Het voertuig – met als basis een Man TGS 26T – is in een consortium van deskundigen ontwikkeld en volledig bij Benteler in Helmond gebouwd. De plug-in hybride vuilniswagen is in staat om CO2-vrij en bijna geluidloos zware transporten uit te voeren. Dit najaar wordt de Metropolis geïntegreerd in het wagenpark van een niet nader genoemd afvalverwerkingsbedrijf in de regio Antwerpen-Brussel om de komende twee jaar in de praktijk te worden getest.

Benteler Engineering Services bundelde in dit project een aantal nieuwe en bestaande technologieën en innovaties. Als energieopslag dient een modulair opgebouwde lithiumionaccu die onder de chauffeurscabine is geplaatst. Hierdoor is maximaal plaats voor de opbouw, optimale gewichtsverdeling en is maximale veiligheid gegarandeerd. Een efficiënte en geluidsarme dieselmotor zorgt bij ritten met hoge snelheid, bijvoorbeeld naar de vuilstortplaats, voor het opladen van de hoofdaccu en borgt de energiebehoefte voor de volgende emissievrije inzet.

In de Low-Noise-modus rijdt de Metropolis geheel elektrisch, het laden van vuilcontainers en het samendrukken van het afval gebeurt elektro-hydraulisch. Dankzij de elektrische aandrijving is de Metropolis muisstil. Met dit concept zou de afvalverwijdering en de bevoorrading van binnensteden in de rustige ochtend- of avonduren kunnen worden uitgevoerd zonder overlast voor bewoners of het stadsverkeer.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen