Belgische bussenfabrikant Van Hool wint Nederlandse opdracht voor elektrische bussen

Tom Cassauwers
5 april

Van Hool, een Belgische producent van bussen, touringcars en industriële voertuigen, heeft een contract afgesloten met de Nederlandse vervoersmaatschappij Qbuzz voor de levering van 54 batterij-elektrische bussen van het nieuwe type Van Hool A15LE E. Deze bussen zullen vanaf het laatste kwartaal van 2024 door Qbuzz ingezet worden in de provincies Groningen en Drenthe. Een opsteker voor Van Hool die de laatste jaren door zwaar water ging.

Van Hool levert al langer bussen aan Qbuzz. Zo kocht de vervoersmaatschappij voordien negen dubbeldekker-bussen van Van Hool en dertig waterstofbussen. Daar komt nu een grotere order van 54 elektrische bussen bij.

De Belgische busbouwer is zo haar concurrenten te snel af. De markt voor elektrische bussen groeit namelijk snel, en concurrentie is soms scherp. Het Nederlandse VDL ziet bijvoorbeeld haar productie van elektrische lijnbussen snel toenemen. De busdivisie van VDL is nog verlieslatend, maar de omzet ervan groeide in 2022 wel met 18% naar 454 miljoen euro. Qbuzz heeft zo al een heel aantal elektrische Citea’s van VDL in dienst, maar kiest voor haar Qliner-netwerk, dat op hogere snelheid en over langere afstanden rijdt, voor de Van Hool bussen.

Dirk Huzeling, Bid Manager bij Qbuzz b.v., stelt dat: ‘Omwille van het specifieke karakter van het Qliner-netwerk in Groningen-Drenthe en de verbindingen tussen steden over een langere afstand en een hoge gemiddelde snelheid, opteerden we voor de lange 15 meterbussen met 55 comfortabele zitplaatsen voor de passagiers en een grote actieradius.’

Van Hool heeft er enkele moeilijke jaren opzitten. De coronacrisis hakte stevig in op hun resultaten, en in 2020 en 2021 zag de busbouwer omzetdalingen en verliezen. In 2021 maakten ze een nettoverlies van 59 miljoen euro. Volgens communicatie-directeur Dirk Snauwaert, geciteerd in Trends, zullen de cijfers van 2022, die in de zomer worden neergelegd, iets positiever zijn. ‘2022 was beter, maar nog niet voldoende. We zitten in een herstelfase.’ Eerder gaf ceo Filip Van Hool aan in De Tijd dat hij in 2022 het verlies tot 20 miljoen euro wil beperken en dit jaar opnieuw winst wil maken.