Belgische technologiesector groeit significant

Jessica Vermeer
6 februari 2020

De technologische sector van België realiseerde een groei van 11,5 procent tussen 2015 en 2019. Dat is meer dan welke andere sector dan ook. De groei blijkt duurzaam. De werkgelegenheid steeg met 5,1 procent en de productiviteit steeg met 6,4 procent. ‘Deze cijfers tonen aan dat de digitale transformatie en de vermindering van de arbeidskosten effect hebben’, zegt Agoria-directeur Marc Lambotte. ‘We moeten nu investeren in activering.’

Foto: Agoria

‘De Belgische technologiesector heeft het in 2019 beter gedaan dan de rest van Europa. Tegen een moeilijke geopolitieke achtergrond gaat het herstel door. Bij een internationale terugloop sloot men hier vroeger productiesites. Die trend is omgekeerd. Onze productiviteit stijgt, onze bedrijven moderniseren en gaan in een snel tempo door een digitale transformatie. De cijfers tonen aan dat dit positief is voor de samenleving. Wie produceert en tegelijk vroeg genoeg innoveert, blijft presteren’, zegt Lambotte.

Tussen begin 2015 en begin dit jaar heeft de technologie-industrie samen 19.641 extra banen gecreëerd, waarvan 3.744 in de maakindustrie. Het aantal vacatures in de technologische industrie ligt echter op recordhoogte. ‘Het vacatureprobleem moet absoluut worden aangepakt’, zegt Lambotte. ‘Activering is het sleutelwoord. Slagen we hier niet in, dan missen we een enorme kans.’

Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat de Belgische technologie-industrie groeit, dit jaar met 1,7 procent tot een absoluut record van 129 miljard euro. Hoogtepunten zijn it-oplossingen (+6 procent) en metaalproducten (+1,5 procent). Ook het marktaandeel van de Belgische technologie-industrie neemt toe.

De investeringen in de technologie-industrie blijven in 2019 op een hoog niveau, net als in 2018; 4,19 miljard euro. De groei zit vooral in de groothandel in it en it-oplossingen (+5 procent) en in de eerste verwerking, met name gieterijen en non-ferro metalen (+2,5 procent).

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.