Belgische maakbedrijven slecht voorbereid op eventuele cyberaanval

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De helft van de maakbedrijven in België vreest voor een cyberaanval in de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit de eerste studie over cyberveiligheid in de maakindustrie bij onze zuiderburen. Zevenenzeventig bedrijven namen deel. De studie werd uitgevoerd door Agoria in samenwerking met Howest, UGent en Sirris.

In België zijn er zo’n vijfduizend industriële maakbedrijven. Daarvan heeft een goeie zestig procent de stap gezet naar Industrie 4.0. Maakbedrijven investeren toenemend in slimme operationele technologieën, geconnecteerde machines en robots om hun productieprocessen te verbeteren. Dit industrieel ‘Internet of Things’ komt echter ook steeds meer in het vizier van cybercriminelen.

In een internationale bevraging van Fortinet geeft achtenvijftig procent van de grote industriële bedrijven aan dat ze het afgelopen jaar te maken kregen met een veiligheidsinbreuk op hun systemen voor operationele technologie. Deze ot omvat alle hardware en software die fysieke toestellen en processen controleren en beheren. Hoe is het gesteld met de cyberveiligheid van maakbedrijven in België? Om dit te achterhalen, organiseerden Agoria, Howest, UGent en Sirris eind 2020 een diepgaande bevraging onder zevenenzeventig Belgische maakbedrijven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.