Belgische industriële kmo’s zetten stop op aanwervingen

De jobgroei bij de Belgische kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) is tijdens de eerste vier maanden van dit jaar stilgevallen. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener SD Worx volgens De Tijd. Die terugval is extra aanwezig bij de industriële kmo’s.

Tom Cassauwers
31 mei

Dat zou blijken uit de laatste kmo-job barometer van SD Worx. SD Worx volgt aan de hand van de loongegevens van meer dan 18.000 kmo’s met 350.000 werknemers wat de evolutie is van de aantallen aanwervingen en ontslagen. De trend komt de laatste maanden eerder negatief uit.

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis in 2020 is de jobgroei zo stilggevallen. Tussen eind 2021 en april 2022 tekenden Belgische kmo’s nog een banengroei op van 0,7%, tijdens dezelfde periode dit jaar kromp de tewerkstelling met 0,1%.

Dat is extra zichtbaar bij industriële ondernemingen. Een recente loonindexering, waarbij lonen meestijgen met de inflatie, zou zo een negatieve impact op hen hebben gehad. Ook economische onzekerheid en hoge energieprijzen spelen een rol.