Belgische fabrikanten van landbouwmachines boeren goed

Tom Cassauwers
Leestijd: 3 minuten

2022 was een recordjaar voor de Belgische makers van landbouwmachines. Maar wat zit er echt achter hun stijgende omzetten? Inflatie speelt een rol, maar ondertussen automatiseert de landbouw steeds meer.

De Belgische bouwers van landbouwmachines doen het goed. In het vierde kwartaal van 2022 zag de sector een omzetstijging van 38 procent vergeleken met het laatste kwartaal van 2021, volgens cijfers van sectororganisatie Agoria. Corona zorgde begin 2020 nog voor een scherpe daling van de omzetten, maar sindsdien maakte de sector dat ruimschoots goed. De laatste vier maanden van 2022 was het tiende kwartaal van aanhoudende positieve groei.

De stijging lijkt echter niet helemaal te danken aan de goede resultaten van de machinebouwers. Een deel van de groei moet toegeschreven worden aan de inflatie van de voorbije jaren. ‘Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de waarde van de machines steeg’, stelt Hans Verstreken, co√∂rdinator van Fedagrim, de federatie voor landbouw- en tuinmechanisatie. ‘De aantallen verkochte machines en tractoren zijn niet enorm gestegen. Corona heeft simpelweg een golf van prijsstijgingen in gang gezet, waarvan we in 2022 de piek zagen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.