Belgisch ingenieursbureau Tractebel gaat internationaal samenwerken rond kleine, industriële kernreactoren

Tom Cassauwers
Leestijd: 1 minuut

Tractebel, een Belgische dochter van het Franse Engie, gaat een internationaal samenwerkingsakkoord aan met twee Canadese tegenhangers om kleine kernreactoren te ontwikkelen. Daarbij richten ze zich op toepassingen in de industrie.

Tractebel sluit het samenwerkingsakkoord af met Hatch en Laurentis Energy Partners, twee Canades https://tractebel-engie.be/nl/referenties/epr-taishan e ingenieursbureaus. Samen willen ze zo een ‘one-stop shop’ worden om Small Modular Reactors (SMR’s) te ondersteunen. Die kleinere reactoren zouden makkelijker en goedkoper te bouwen moeten zijn dan de huidige, erg grootschalige kerncentrales.

Voor de bouw van een kerncentrale bij Taishan in China adviseerde Tractebel bij verschillende onderdelen.

SMR’s hebben een vermogen van tussen de 1 en 300 megawatt. Het partnerschap richt zich op industriële toepassingen. De kleine reactoren kunnen energie opwekken voor fabrieken en industriële installaties, maar ook in warmte en stoom voorzien.

Tractebel heeft een lange geschiedenis met atoomenergie. Zo ontwierpen ze de Belgische kerncentrales van Doel en Tihange. ‘Tractebel brengt haar ervaring rond het bouwen en ontwerpen van kerncentrales mee’, stelt Denis Dumont, Tractebels Chief Global Nuclear Officer, in een persbericht. ‘Door onze sterktes aan te spreken kunnen we bruggen bouwen tussen de Noord-Amerikaanse en Europese energie ecosystemen, en zo de energietransitie versnellen.’