Belgisch bedrijf bouwt woningen met robots

Tom Cassauwers
12 september

Het Belgische bouwbedrijf Vandenbussche schakelt robots in om modulaire wooneenheden te bouwen. De technologie is afkomstig van de Britse start-up Auar. Vandenbussche hoopt daarmee op een efficiëntere en meer gestandaardiseerde manier te kunnen gaan werken.

Vandenbussche kijkt naar robotica omwille van twee trends in de bouwsector: stijgende prijzen en een arbeidstekort. Vastgoedprijzen stegen de voorbije jaren fors in België. Tegelijkertijd zijn er te weinig geschoolde arbeidskrachten om vacatures in te vullen. Vandenbussche haalt ook hogere materiaalprijzen aan als reden om voor robotische productie te kiezen.

Vandenbussche kiest robots van Auar voor de productie van houten bouwunits. Foto: Auar

‘Tegen 2040 moeten er 300 duizend woningen in Vlaanderen bijkomen. Dat vereist een forse verhoging van de productiviteit. Wij geloven dat robotisering daar een cruciale bijdrage aan kan leveren’, stelt Kristof Defruyt, ceo van Vandenbussche.

Zo zou er in oktober van dit jaar een kleine fabriek komen in Aalter waar de robots van Auar houten bouwunits produceren. Die eenheden kunnen gecombineerd worden in een woning of gebouw, of zelfs als klein huis dienen. In 2024 moeten de eerste bouwprojecten zo gerealiseerd worden.

Modulaire woonunits zijn niet nieuw, maar de technologie van Auar moet Vandenbussche in staat stellen om efficiënter te produceren. ‘Bij de montage komen nog manuele handelingen te pas, maar iedere component, zowel van de gevels als voor de binnenafwerking, werd op voorhand door de robots geproduceerd. Dat is uniek’, stelt Defruyt. ‘Er is niet alleen de enorme tijdswinst in de fabriek, die helpt om de kosten te drukken. Het bouwproces zelf wordt er ook een stuk transparanter op, aangezien de fabricagetijd van tevoren bekend is.’

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!