Belgen onderzoeken Bragg-vezelsensoren in vliegtuigmateriaal

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Belgische researchinstituut Multitel start met Sirris en andere partners een studie naar het optische-vezelsensoren voor het monitoren van composietstructuren in de industrie en vliegtuigen. Inspecteurs bepalen de integriteit van composietstructuren in vliegtuigen nu op basis van hun ervaring. Meestal gaat dat via visuele inspectie, waarvoor hooggekwalificeerd personeel nodig is. Bovendien is soms een tijdrovende aanvulling nodig met ultrasoongeluid, akoestische emissie of radiografie. Een eenvoudige en eenduidige meetmethode is dus interessant voor luchtvaartmaatschappijen.

Bij metingen via een fiber Bragg grating (FBG) zijn optische rekstrookjes in het materiaal opgenomen, stukjes optische vezel waarin de brekingsindex van de kern periodiek is aangepast. Daardoor reflecteert de vezel alleen één specifieke golflengte, de Bragg- of resonantiegolflengte. Als er druk wordt uitgeoefend op de vezel, verandert deze golflengte. De Bragg-golflengte is te bepalen door wit licht in het fibertje te sturen en te meten welke kleur er wordt gereflecteerd of ontbreekt in het spectrum aan de andere kant.

Met een FBG zijn lokale vervormingen in een elastisch materiaal rechtstreeks te meten. Sinds begin jaren negentig heeft de FBG-meettechniek een hoge vlucht genomen en wordt deze onder meer ingezet bij bruggen en het gebinte van gebouwen. Het Mediatric-project richt zich op de sensoren, componenten en technologische systemen voor FBG‘s in composietmaterialen voor de industrie en de transport- en vliegtuigbouwsector. Voor composietstructuren zijn FBG‘s een extra interessante optie, omdat ze operationeel en mechanisch compatibel zijn met de vezels in het materiaal.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.