Belg Jo Cops (Niko) aan het hoofd van standaardenorganisatie IEC

Tom Cassauwers
29 maart

Jo Cops, de director industrial relations van het Belgische bedrijf Niko, mag zich sinds begin dit jaar de voorzitter noemen van de International Electrotechnical Commission (IEC). De IEC, met hoofdzetel in Zwitserland, definieert technologiestandaarden en certificaten voor elektrische en elektronische componenten en apparatuur voor de industrie, maar ook voor huishoudelijke elektronica.

De organisatie staat bijvoorbeeld mede aan de basis van de universele USB-C-poort waarmee fabrikanten vanaf eind 2024 de aansluitingen van hun apparaten in Europa standaard zullen moeten uitrusten. Het is één van de meer dan 10 duizend IEC-normen die de organisatie ontwikkelt.

Niko, de werkgever van Cops, is een Belgisch bedrijf dat stopcontacten, schakelmateriaal en andere technologie voor huisautomatisering produceert. Het familiebedrijf, dat al sinds 1919 bestaat, heeft zijn hoofdkwartier in Sint-Niklaas, en heeft zo’n zevenhonderd personen in dienst.

Cops wil tijdens zijn voorzitterschap vooral de nadruk leggen op duurzaamheid en energie-efficiëntie. ‘De elektrificatie van onze wereld brengt veel uitdagingen met zich mee’, stelt hij. ‘Het is belangrijker dan ooit dat we zo efficiënt mogelijk omgaan met energie. In België is bijvoorbeeld het capaciteitstarief in het leven geroepen om mensen aan te sporen efficiënter met hun eigen energie om te gaan. Ook bedrijven die elektrische apparaten maken hebben er baat bij om hierop in te spelen. Bij Niko zijn we daar al geruime tijd hard mee bezig. Zo bieden we intelligente oplossingen waarmee gebruikers hun energiestroom kunnen sturen en hun verbruik optimaliseren in functie van de beschikbare zonne-energie. En dit niet enkel voor nieuwbouwwoningen, maar ook in bestaande woningen zonder grote ingrepen.’

Cops heeft er al een lange carrière opzitten bij de IEC. Hij begon er in 2018 als treasurer, nog voor hij aan de slag ging bij Niko, en werkte zich in 2022 op tot vice-voorzitter. Van 2012 tot 2022 was hij eveneens secretaris-generaal van de Belgian Electrotechnical Committee, de lokale Belgische afdeling van de IEC.