Belangrijk deel Egemin in handen Duits Kion

Alexander Pil
7 mei 2015

De Kion Group heeft een overeenkomst getekend met de Vlaamse automatiseringsspecialist Egemin om de divisie Handling Automation over te nemen voor een bedrag van ongeveer 72 miljoen euro. De Duitse leverancier van heftrucks, magazijntechnologie en aanverwante diensten breidt zo zijn expertise en capaciteiten in systeemoplossingen voor interne logistiek uit. Egemin Handling Automation uit Zwijndrecht, bij Antwerpen, biedt gepersonaliseerde oplossingen voor de automatisering van magazijnlogistiek, distributiecentra en productieomgevingen. De Egemin-divisie levert automatische magazijnsystemen, automatisch geleide voertuigen en vloerkettingbaansystemen. In het boekjaar 2014 genereerde Handling Automation een omzet van ongeveer 76 miljoen euro met meer dan driehonderd gespecialiseerde medewerkers.

De andere divisies van de Egemin Group – Process Automation, Life Sciences, Infra Automation en Consulting & Services – maken geen deel uit van deze overname en zullen hun activiteiten verderzetten onder een nieuwe merknaam die binnenkort wordt bekendgemaakt. Dit bedrijf blijft in handen van Ackermans & van Haaren, beursgenoteerd op Euronext in Brussel.

‘Egemin Automation werkt al verschillende jaren nauw samen met de merken van Kion’, zegt ceo Jan Vercammen. ‘Door deel uit te maken van de Kion Group zijn er enorme groeikansen voor de divisie Handling Automation. En het laat de vier andere divisies van de Egemin Group toe zich te richten op hun kernactiviteiten.’ Jan Vercammen zal Egemin Automation leiden binnen de Kion Group.

Egemin Automation wordt in de Kion Group geïntegreerd als een onafhankelijk bedrijf onder de merknaam Egemin Automation en zal verantwoordelijk zijn voor de projectbusiness van de groep op gebied van systeemoplossingen en automatisering. Meer in het bijzonder zal de intralogistics systems-business van het Kion-merk Still nauw verbonden zijn met de automatiseringsactiviteiten van Egemin.

‘Door de overname van de logistieke automatiseringsactiviteiten van Egemin versterkt Kion zijn expertise en mogelijkheden in het ontwerp en beheer van complexe automatiseringsprojecten voor de toekomst. Geautomatiseerde goederenbehandeling zal een cruciale rol spelen in Industrie 4.0 aangezien ze de visie van intelligente magazijnen en fabrieken bevorderen’, aldus Kion-topman Gorden Riske. ‘De snel groeiende markt voor geautomatiseerde logistiek en goederenbehandelingssystemen is een ander gebied waar we een leidinggevende speler willen worden.’