Beijing lijnt mededinging op als wapen in handelsoorlog

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Chinese regering probeert druk uit te oefenen op de VS door grote deals van Amerikaanse bedrijven tegen te houden, fusies tegen te houden, meldt de Wall Street Journal. In een poging om de Amerikaanse exportbeperkingen te ondermijnen, talmen de antitrustautoriteiten met het goedkeuren van overnames of eisen ze dat bedrijven producten in China blijven verkopen die op de zwarte lijst staan.

Voor bijna elke fusie of overname moeten multinationals toestemming van Beijing krijgen: al bij 117 miljoen dollar omzet in China wordt er beoordelingsprocedure opgestart. Tot de deals die momenteel op goedkeuring wachten behoren de overname van Tower Semiconductor door Intel, de overname van VMWare door Broadcom en de aankoop van het Taiwanese Silicon Motion Technology door Max Linear.

Chinese ambtenaren zien fusiebeoordelingen als een subtiele en goedkope manier om druk uit te oefenen op buitenlandse bedrijven en daarmee hun regeringen, vertelden insiders aan de krant. ‘Hoewel Chinese toezichthouders transacties zelden ronduit afwijzen, houden ze goedkeuring net zo lang achter totdat aan hun eisen – vaak gericht op het bevoordelen van Chinese bedrijven ten koste van hun buitenlandse concurrenten – is voldaan.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.