Beijing lijnt mededinging op als wapen in handelsoorlog

Paul van Gerven
11 april

De Chinese regering probeert druk uit te oefenen op de VS door grote deals van Amerikaanse bedrijven tegen te houden, fusies tegen te houden, meldt de Wall Street Journal. In een poging om de Amerikaanse exportbeperkingen te ondermijnen, talmen de antitrustautoriteiten met het goedkeuren van overnames of eisen ze dat bedrijven producten in China blijven verkopen die op de zwarte lijst staan.

Voor bijna elke fusie of overname moeten multinationals toestemming van Beijing krijgen: al bij 117 miljoen dollar omzet in China wordt er beoordelingsprocedure opgestart. Tot de deals die momenteel op goedkeuring wachten behoren de overname van Tower Semiconductor door Intel, de overname van VMWare door Broadcom en de aankoop van het Taiwanese Silicon Motion Technology door Max Linear.

Chinese ambtenaren zien fusiebeoordelingen als een subtiele en goedkope manier om druk uit te oefenen op buitenlandse bedrijven en daarmee hun regeringen, vertelden insiders aan de krant. ‘Hoewel Chinese toezichthouders transacties zelden ronduit afwijzen, houden ze goedkeuring net zo lang achter totdat aan hun eisen – vaak gericht op het bevoordelen van Chinese bedrijven ten koste van hun buitenlandse concurrenten – is voldaan.’

China heeft er tevens recent bij de Wereldhandelsorganisatie op aangedrongen om de exportbeperkingen van het Westen onder de loep te nemen. In navolging van de VS hebben Nederland en Japan onlangs restricties aangekondigd voor halfgeleidertechnologie, maar beide landen hebben deze nog niet in gang gezet.