Begaafde leerlingen sleutelen aan legotreintjes

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Vlaamse project ’Ingenieur op 13 jaar‘ of ’IR13‘ van de RVO-Society en de KU Leuven steekt de grens over. Vandaag kunnen zo‘n twintig Zeeuwse leerlingen hun ingenieursvaardigheden testen met een stel legotreinen. IR13 laat scholieren van twaalf tot veertien jaar kennismaken met elektriciteit en elektronica. Met een aantal eenvoudige sensoren en de nodige logica laten de jonge ingenieurs hun eigen trein stoppen voor rood licht, toeteren als hij voorbij het seinhuis rijdt en de lichten aanzetten in het donker.

’De specifieke aanpak van IR13 laat de jongeren, aan de hand van legotreinen, zelf technisch ontwerpen en ondervinden hoe ingenieurs een project tot een goed einde brengen‘, vertelt Jo Decuyper, directeur van de RVO-Society. ’De leerlingen werken niet naar dé oplossing, maar naar hun oplossing en moeten dus de nodige creativiteit aan de dag leggen. Het proces is een aaneenschakeling van analyseren, ontwerpen, implementeren, testen en bijsturen, precies wat een ingenieur ook doet.‘

Het is de eerste keer dat het Vlaamse IR13-initiatief een Nederlands pilotproject krijgt. Nederlandse begeleiders en trekkers zijn RPCZ, een kennis- en expertisecentrum op het gebied van veranderen, leren en ontwikkelen, en het opleidingscentrum Bazalt. Zij brachten de RVO-Society in contact met de Zeeuwse scholengemeenschap De Linie. De drie pilotscholen Clinge, Sint Jansteen en Vogelwaarde selecteerden zo‘n twintig goede leerlingen om het treinenprogramma te testen. De kinderen zijn in twee groepen verdeeld. De controlegroep hanteert de klassieke methode waarbij de lesgever de opdrachten en oplossingen stuurt. In de experimentele groep werken de leerlingen via denkstappen die verder uit elkaar liggen en met een tempo dat de groep zelf aangeeft. Alle groepjes komen tot dezelfde eindoefening die ze moeten uitleggen aan de begeleiders.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.