Beeldverwerking en ai als sleutel tot automatisering

Het netwerken van machines wordt steeds meer de standaard in moderne fabrieken. Hoe consistenter alle componenten die betrokken zijn bij de verschillende productiefasen met elkaar kunnen communiceren, hoe autonomer, intelligenter en efficiënter de processen kunnen zijn. Een belangrijke component is een camera die niet alleen in de gaten houdt wat er gebeurt en direct resultaten levert, maar ook vervolgprocessen in gang kan zetten.

26 juni

Industriële beeldverwerking is een sleuteltechnologie die onder meer continue procescontrole en kwaliteitsinspectie mogelijk maakt. Industriële camera’s helpen machines en robots ook om adaptief te reageren op hun specifieke situatie. Op die manier leveren zij een beslissende bijdrage aan de automatisering in de productie. Maar wat betekent dat concreet?

Industriële camera’s worden al in de meest uiteenlopende bedrijfstakken gebruikt: van apparatuur, installaties en machinebouw tot medische techniek, landbouw en logistiek. Ze vervullen de meest uiteenlopende taken, bijvoorbeeld bij inline kwaliteitscontrole en algemene kwaliteitsbewaking. Zij inspecteren en analyseren bijvoorbeeld producten op afwijkingen, zodat deze kunnen worden opgelost voordat ze de productiehal verlaten. In vergelijking met het menselijk oog werken machine-visionsystemen sneller, nauwkeuriger en betrouwbaarder, omdat ze zelfs bij hoge cycli geen enkel detail missen. Bovendien kunnen werknemers worden ontlast van monotone, zij het belangrijke, sorteer- en inspectietaken en kunnen zij elders worden ingezet.

Embedded visionsystemen en ai voor flexibele toepassingen

Bij embedded visionsystemen vindt de verwerking van de ‘geziene’ gegevens rechtstreeks op het apparaat plaats. Wanneer kunstmatige intelligentie in het spel komt, worden de toepassings- en evaluatiemogelijkheden bijzonder divers. Of het nu gaat om objectherkenning, segmentatie of anomalie-detectie: aangezien niet alle eventualiteiten hard gecodeerd hoeven te worden, kunnen ze zeer flexibel worden ingezet.

Intelligente camera’s, zoals die van de IDS NXT-serie, kunnen beeldevaluaties direct on edge overnemen en vervolgprocessen in gang zetten dankzij interfaces als REST en OPC UA. Hierdoor hoeven de gegevens en resultaten niet naar een externe pc te worden overgebracht en daar te worden geëvalueerd. Een ander voordeel is dat de bijbehorende systemen ruimtebesparend in de productieketen kunnen worden geïntegreerd.

Eenvoudige ontwikkeling van ai-visionoplossingen met IDS NXT

Maar hoe komt men tot een ai-visionoplossing? Ontwikkeling vereist meestal expertise, programmeerinspanning en investering in computer- en opslaghardware. Niet zo met IDS NXT: het ai-visionsysteem bevat alle benodigde tools en workflows. Dit biedt zowel beginners als professionals enorme mogelijkheden voor het ontwerpen van op deep learning gebaseerde beeldverwerkingstoepassingen.

Het taakspectrum van de industriële camera’s wordt bepaald door apps. Deze kunnen worden gemaakt met de bijbehorende ai-visionstudio IDS lighthouse en direct op de modellen worden uitgevoerd. Gegevensbeveiliging speelt ook een belangrijke rol bij het industriële gebruik van ai. De communicatie tussen camera’s en systeemcomponenten kan daarom via https worden versleuteld.

Belangrijke voordelen in één oogopslag:

– Ai draait direct op de camera

– Communicatie met machines dankzij REST en OPC-UA

– Gratis functie-updates, 2023 nieuwe bijvoorbeeld met anomalie-detectie

Machine-vision en ai als sleuteltechnologie

Maar waarom überhaupt ai? Regelgebaseerde beeldverwerking bereikt al snel zijn grenzen wanneer de te analyseren objecten vaak variëren en de verschillen moeilijk of onmogelijk analytisch te beschrijven zijn. Hoe kan in dergelijke gevallen een betrouwbare automatisering worden gewaarborgd? Wie zich deze vraag stelt, stuit al snel op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Met behulp van getrainde neurale netwerken kunnen camera’s bijvoorbeeld objecten herkennen en conclusies trekken uit wat ze hebben geleerd. Dit breidt de toepassingsmogelijkheden van beeldverwerking in alle bedrijfstakken uit.

Direct aan de slag met de IDS NXT ocean Creative Kit

Iedereen die het systeem wil testen en evalueren voor zijn toepassingen, moet een kijkje nemen in de IDS NXT ocean Creative Kit. Gebruikers ontvangen alle componenten die ze nodig hebben om een neuraal netwerk te maken, te trainen en te laten draaien. Naast een IDS NXT industriële camera met 1,6 MP Sony-sensor, lens, kabel en statiefadapter bevat het pakket onder meer zes maanden toegang tot IDS lighthouse.

De kit is verkrijgbaar bij IDS Imaging Development Systems, een van de toonaangevende fabrikanten van industriële camera’s en pioniers op het gebied van industriële beeldverwerking. Het door de eigenaar geleide, klimaatneutrale bedrijf ontwikkelt modulaire, krachtige USB-, GigE- en 3D-camera’s en het IDS NXT complete systeem met ai. De vrijwel onbeperkte toepassingsmogelijkheden van de producten strekken zich uit over de meest uiteenlopende branches, bijvoorbeeld in de apparaten-, installatie- en machinebouw.

Dit artikel is een bijdrage van IDS