Bedrijven mogen zonder vergunning met lichte drones gaan vliegen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Vanaf oktober is het niet meer nodig om een ontheffing en vergunning aan te vragen om een lichte drone voor commerciële doeleinden in te zetten, zo lang die uit de buurt van mensen, gebouwen en ander luchtverkeer blijft. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de regels voor commercieel gebruik gelijktrekken met die voor particulier gebruik. Zij hoopt daarmee duidelijkheid te scheppen voor de ontluikende sector.

De regels moeten gaan gelden voor drones tot vier kilogram. Tijdens een vlucht – al dan niet commercieel – moeten die een horizontale afstand van vijftig meter bewaren tot groepen mensen, gebouwen en andere drones. Bovendien mogen ze niet hoger vliegen dan vijftig meter en niet verder dan honderd meter van de bestuurder. Dat is minder dan voorheen.

Aan de andere kant moeten straks ook particuliere gebruikers een vergunning en ontheffing hebben om met zwaardere drones te vliegen of deze afstanden te overschrijden. Vanaf juli wordt het overigens mogelijk om een brevet te halen, waarmee een ontheffing niet meer mogelijk is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.