Bedrijven halen 1,2 miljard voordeel uit WBSO-regeling

Alexander Pil
16 juni 2021

Ruim twintigduizend Nederlandse bedrijven – waarvan 97 procent mkb – haalden in 2020 ondanks de coronacrisis een voordeel van totaal 1,2 miljard euro uit de zogenoemde Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Via deze regeling kunnen ondernemers meer onderzoek doen naar nieuwe innovaties en ideeën sneller ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten. Deze resultaten staan in de jaarrapportage 2020 die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft gepubliceerd.

De WBSO-regeling vierde vorig jaar zijn 25ste verjaardag. Foto: RVO

Keijzer: ‘Hoe kom je van een slim idee naar een product of dienst waar je echt wat aan hebt? Daar hebben we innovatieve ondernemers voor nodig en die kunnen daarbij op financiële ondersteuning rekenen, onder meer via de WBSO. Zeker in een economische crisis is doorgaan met innoveren van groot belang om weer te kunnen groeien. Het is bewonderenswaardig om te zien dat ondernemers in 2020 – een loodzwaar jaar – niet minder, maar meer plannen hebben gemaakt om te innoveren met hulp van de WBSO. Dat is belangrijk, want innovatie is de basis voor onze toekomstige banen en inkomsten.’

In 2020 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de WBSO namens het ministerie van EZK uitvoert, ruim 135 duizend r&d-projecten toe – 6 procent meer dan in 2019. De regeling ondersteunde daarmee zo’n 88 duizend hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het overgrote deel (96 procent) van de projecten bestaat uit ontwikkeltrajecten voor een nieuw product, productieproces of software. De overige projecten betreffen technisch-wetenschappelijk onderzoek.