Bedrijven bezuinigen op R&D

Leestijd: 1 minuut

Nederlandse bedrijven investeren dit jaar voor de tweede keer op rij minder in R&D, althans gemeten als percentage van de omzet. Dat blijkt uit de Erasmus Concurrentie- en Innovatiemonitor. Volgens de Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda, onder wiens leiding het rapport tot stand komt, komt dat door moeizame financiering en het onzekere ondernemersklimaat.

Ondanks de dalende trend aan de uitgavenkant staat de innovatie-index die de Monitor bijhoudt op de hoogste stand sinds 2006. Kennelijk weten bedrijven met minder middelen toch meer te innoveren, bijvoorbeeld door samen te werken. Volgens Volberda zouden zij dat echter nog veel meer moeten doen om de concurrentiepositie op de langere termijn veilig te stellen. Hij haalt wat dat betreft de High Tech Campus aan als lichtend voorbeeld.

Uit een inventarisatie van het Technisch Weekblad eerder dit jaar bleek dat in absolute zin de uitgaven van Nederlands grootste industriële bedrijven vorig jaar zijn gestegen. Ook het totaal van publieke en private R&D-uitgaven namen vorig jaar toe, blijkt uit cijfers van het CBS.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.