Bedrijfsleven eert masterscripties aan TU’s

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen reikt vrijdag zijn acht scriptieprijzen uit aan masterstudenten aan Belgische en Nederlandse universiteiten en hogescholen. Alle prijzen worden gesponsord door het bedrijfsleven en bestaan uit een geldbedrag van enkele duizenden euro.

Zowel de TUE als de UT slepen drie prijzen in de wacht. Zo gaat de Tata Steel-prijs van vijfduizend euro voor werktuigbouwkunde en materiaalkunde naar Kevin Voss voor een robot die hangend aan kabels langs wanden kan klimmen. De vinding is bedoeld voor automatische glazenwassystemen, maar kan ook worden ingezet voor robots die de onderkant van varende schepen schoonmaken of zonnepanelen onderhouden. Ook de Pfizer-prijs voor de levenswetenschappen ging naar Twente; Janneke Veerbeek krijgt de vijfduizend euro voor haar onderzoek naar gestuurde beweging van cellen.

Op het gebied van natuurkunde sponsort Shell drie prijzen, één voor elke TU. Bij de UT gaat de vijfduizend euro naar Roeland van der Veen, die een methode ontwikkelde om de vorm van bewegende druppels zeer gedetailleerd op nanoschaal te meten. Hij deed dit aan de hand van interferentiepatronen die met hogesnelheidscamera‘s werden vastgelegd. Bij de TU Delft gaat de natuurkundeprijs naar Bas Hensen, die onderzoek deed naar qubits in diamant. De Eindhovense prijs is voor Hugo van den Brand, die met computermodellen keek naar verstoringen in kernfusiereactoren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.