Beckhoff lanceert modulair robotconcept

Alexander Pil
28 juni 2022

Met Atro presenteert Beckhoff een nieuw concept voor roboticatoepassingen. Dit is een modulair systeem waaruit de juiste robotkinematica uiterst flexibel kan worden samengesteld voor elke applicatie. Een hoogtepunt van het systeem is de interne mediafeed voor data, stroom en media. Dit is zo uitgevoerd dat alle assen eindeloos kunnen roteren.

Met Atro kunnen gebruikers bijna elk robotontwerp voor hun toepassing bouwen met de meegeleverde modules – van een eenvoudige 1-assige roterende indexeringstabeltoepassing en deltakinematica, tot meerassige gearticuleerde robots. De holistische blik van Beckhoff is doorslaggevend voor een eenvoudige inbedrijfstelling en bediening, omdat alleen de directe integratie van het robotsysteem in de pc-gebaseerde besturing een echt geoptimaliseerde totaaloplossing voor de machine of installatie mogelijk maakt. Dit vermindert het aantal besturingen dat nodig is op een industriële pc, zelfs met meerdere robots.

Atro-kinematica bestaat uit actieve gewrichten – de motormodules. Die zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: rechte modules in I-vorm of haakse modules in L-vorm, die zijn ontworpen in vijf vermogensformaten. Elke motormodule vormt een compleet aandrijfsysteem voor één as van de robot. De enige externe componenten die nodig zijn, zijn een voeding en een besturing, waardoor de benodigde ruimte in de schakelkast aanzienlijk wordt verminderd. Naast de actieve modules zijn er aansluitmodules zonder eigen aandrijving: basismodules als basis inclusief de mediatoevoer, koppelmodules met I-, L- en Y-vormen voor het realiseren van individuele robotconfiguraties, en systeemmodules die kunnen worden gebruikt om extra functies zoals een camera te integreren.

Alle modules zijn onderling verbonden via de Atro-interface, die een starre verbinding garandeert en gaat ook door de media die wordt ingevoerd. Data, stroom en media (perslucht, vacuüm of water) worden zo intern door de modules in de Atro-kinematica geleid. Conventionele robotoplossingen leiden ze daarentegen naar buiten en zijn daardoor beperkt in rotatie en gebruik van de werkruimte. Deze beperking wordt volledig geëlimineerd met de Beckhoff-oplossing – elke as kan eindeloos worden gedraaid, wat een betere cartesiaanse toegankelijkheid en korte positioneringspaden mogelijk maakt. Bovendien kunnen storende contouren, bijvoorbeeld door extern geplaatste kabels en, met name bij cobots, storende draaimomenten worden vermeden door externe mediatoevoer. Daarnaast worden de media weer geleverd voor een klanttoepassing via de Atro-interfaces en kunnen vrijwel alle robottools eenvoudig worden geïntegreerd, zoals geavanceerde grijpersystemen.